DELA

Landskapsregeringen och Skarven

Nu kan man knappt hålla sig för skratt mer och man behöver nog knipa ihop för att inte göra ner sig.
Ministrar som styr och ställer med praktiska saker såsom snöplogning, vägbyggnad, telekommunikation, färjtrafik för att inte nämna tunnlar kan väl inte vara korrekt.
En minister kan vara vilken person som helst. Det kan vara fråga om en gårdskarl, postiljon, kontorist, sjuksköterska eller jag vet inte vad.
En person med de kvalifikationerna kan omöjligen vara skickad att ta snabba beslut som en professionell tjänsteman som samrått med sina kolleger och underlydande kan göra. Däremot kan han/hon vara väl lämpad i ett politiskt forum ta generella beslut om vad som skall göras i landskapet med vägtrafik, sjötrafik mm.

Nu skördas frukten av många år av vad jag kallar ministerstyre där de yrkeskunniga (får man förmoda) tjänstemännen fått stå tillbaka och se på eller bli nå got slags nickedockor, och se på medan en minister A som blivit uppringd av sin polare tar en plötslig vändning i en kanske obekväm affär och kullkastar tidigare planering i ifrågavarande avdelning.
Jag har på nära håll fått uppleva denna omsvängning.

I dagarna har tidningarna översvämmats av Skarven affären än en gång. Där har vi en speciell situation där en mycket kunnig tjänsteman som under de senaste årens ministerstyre lärt sig hur man får sin vilja igenom utan den långa procedur som eventuella ministrars behandlingar skulle kräva med.
Han har över 40 år av sgs klanderfritt tjänstemannaliv bakom sig och fick ansvaret att ombesörja nybygget Skarven till leverans. Ävenom han kanske som alla andra har brister så måste han ju ha godkänts av Landskapsregeringen som den mest kunniga i den egna organisationen att leda detta nybygge.
För att inte stoppa upp bygget på ett varv som inte alls har vanan at leva upp till våra korta och mycket snäva leveranstider och få de ändr ingar och tillrättagöranden till stånd så har han varit tvungen att utnyttja sin kunskap med de förändrade förutsättningarna i Landskapsregeringen för att snabbt få igenom vissa ändringar.
Nu vill inte LR stå bakom honom längre. Ett snöpligt slut för en över 40 år lång tjänstemannakarriär, kan man tycka. Jag tycker att han borde avtackas med guldklocka i första hand.

Om inte LR själv nu inser att ministerstyret bör avskaffas och att man i stället öppnar en tycka till blogg på LR:s hemsida dit alla kan komma med sina fina förslag så har jag följande åtgärdsplan för att få det Åländska samhället att fungera igen.
1. Avskaffa ministerstyret och anställ proffsiga tjänstemän till de poster som behövs (sparka okunniga av misstag anställda)
2. Skrota MISE och se till att man har en gemensam sopmottagning av blandsopor (som i stora världen) och entreprenörer på konkurrensbas levererar sopor dit. Mottagningen har fem-tio proffsiga sopsorterare som sköter allt.
3. ÅMHM bör ses över så att det kommer professionellt folk dit och bedömer vad som praktiskt och ekonomiskt är genomförbart.

4. Ta Skarven till Möckelö och såga bort bildäcket och gör det till blästerhall där. Då har man en båt som kan ta tillräckligt med långtradare och LR en stor och fin blästerhall.
5. Glöm de fel och misstag som begåtts i denna Skarvenaffär så slipper du själv bli bränd om några dagar.
6. Skrota tunnelprojektet. Jag räknade att bara strömmen till halogenlamporna i taket kostar lika mycket som Föglötrafikens driftskostnader (på ett ungefär).Vem skall föra över cyklister och fotgängare för att inte tala om mopedister.
7. Skicka en representant till Finland som kan vara med på bastubadskvällarna då besluten fattas så slipper man stå med förvåningens finger i undrans mun då man ser negativa beslut som det om Ålands möjlighet att höra till energistödsssystemet i Finland gällande vindkraften. Inte var det väl någon som trodde att protok ollet skrevs i smyg över en natt utan föregående diskussioner.
8. Glöm övertagandet av beskattningen. Som gammal försäkringstjänsteman så vet jag att inte ett enda försäkringsbolag lägger alla sina ägg i en korg utan man ser till att sprida riskerna. Inte har väl Åland så många naturtillgångar att man skulle kunna stå ensam som exempelvis Norge? Alltså kan det vara bra att ha 0,55% av flera miljarder i stället för 38% av ingenting.
Tack för ordet
Henry