DELA

Integrationsprogram på gång

Med anledning av Nya Ålands ledarsida 5.11, om byråkratins långsamma kvarnar.
Att ta fram ett integrationsprogram är inte kärnfysik. Det handlar om att klippa och klistra från befintliga program i vårt närområde, tänka lite själv och anpassa det hela till lokala förhållanden. En person kunde i princip göra jobbet på några dagar. Just så sade jag själv till Nina Fellman 4.11.

Men för en lyckad integration är de kommunala integrationsprogrammen viktiga. Kommunförbundet har därför bland annat säkrat tillgång till LR:s integrationssamordnare och personalresurs från AMS, samt efterlyst representation från medlemskommunernas olika berörda sektorer för det fortsatta arbetet.

Förutsättningarna för arbetet med framtagande av integrationsprogram har förändrats lite längs vägen. Diskussioner har nu inletts mellan förbundet och staden, och vi räknar med att komma igång asap. Förhoppningsvis ska det bli klart i god tid före våren.
Erik Brunström
Förbundsdirektör
Ålands kommunförbund

Jag är förstummad. Erik Brunström säger att jobbet kunde göras på ett par dagar, men att det är viktigt att göra det långsamt för att det ska bli bra. Hur? Om man bara kunde få programmet skrivet och sen gå vidare?
Nina Fellman
Nya Åland