DELA

Ifrågasätt humbug, inte vetenskap

”Bäst att hålla sig till fakta” rubriksatte Nyan min insändare i fredags, där jag frågade Stephan Toivonen vad han vill få till stånd med sina ”klippa och klistra”-insändare. Något svar har jag inte fått. Däremot undrar jag hur han fått för sig att initiativet från den nygrundade organisationen Pelastetaan lapset (som med rätta kritiserats för att åka snålskjuts på den etablerade organisationen Pelastakaa lapset, på svenska Rädda barnen) skulle gälla all vaccinering. På adressit.com, där man samlar underskrifter, anges syftet för initiativet entydigt som att förhindra coronavaccinering av barn och unga.

 

Som källor för sina anekdoter om alternativa vårdformer anger Toivonen Facebook och inspelningar av intervjuer (på Youtube?). Förra veckan spreds på nätet en nyhet om hur det går när man ifrågasätter vetenskapen och i stället lyssnar på humbug: Delstaten Mississippi har för närvarande den högsta incidensen av covid-19 per capita i USA. Invånarna i delstaten har inte heller varit särskilt ivriga att ta vaccin.

Däremot ser de tydligen på Fox News (Donald Trumps favoritkanal på teve), där några nyhetsuppläsare fortsätter att rekommendera alternativa vårdformer som hydroxyklorokin och ivermectin. Ivermectin är ett preparat vars huvudsakliga användning är som avmaskningsmedel för hästar och kor. Uppmuntrade av Fox News har så många Mississippibor köpt medlet i lantbruksaffärerna och tagit det, till och med profylaktiskt, att 70 procent av samtalen till delstatens giftcentral gällt biverkningar av detta medel. Detta trots att både hälsomyndigheterna och tillverkaren av maskmedlet gått ut med en vädjan: ”Ni är inte hästar. Ni är inte kor. Snälla, sök läkare om ni blir sjuka, ta inte ivermectin!”

Det vi först och främst behöver ifrågasätta är humbugen, inte vetenskapen.

KERSTIN KRONQVIST