DELA

Hur flitiga ä våra politiker?

Tidningarna påstår ju att det är deras uppgift att bevaka våra förtroendevalda politiker, och hur väl dom sköter sina uppdrag. Det skrivs både det ena och det andra om dem, både om hur dom kör i trafiken och om dom betalar sina räkningar i tid. Eller om dom betalar sina räkningar överhuvudtaget.

En sak som jag skulle vara intresserad av att veta är om våra folkvalda politiker i lagting och landskapsregering befinner sig på sina ”arbetsplatser” under den tid de skall vara där. Det finns lagtingsledamöter som jag aldrig hört uttala sig i lagtingsdebatter till exempel, så ibland undrar jag om dom har somnat, eller har dom helt enkelt gått hem.
Hur är det egentligen? Hur många av våra lagtingspolitiker är bara närvarande under upprop i plenum? Sitter de i plenisalen så länge som plenum pågår, eller avlägsnar dom sig efter namnuppropet? Kanske har dom andra viktiga uppdrag att utföra på sidan av lagtingsarbetet, uppgifter som prioriteras framorn långtråkiga debatter? Och finns det någon som kontrollerar att en ledamot faktiskt sitter kvar efter namnuppropet?

Och våra regeringsmedlemmar, är de på plats hela arbetsveckan eller har de kanske flextid? Det är ganska svårt att få kontakt med dem på fredagseftermiddagarna har jag noterat.
Nu när det stundar till val, så är det intressant för väljarna att veta om alla våra folkvalda politiker ägnar sig åt sitt lagtingsmannaarbete, eller om man har andra prioriteringar efter att man blivit invald!

Runa Lisa Jansson