DELA

Hög avgift vid Trobergshemmet

Den höga avgiften vid Trobergshemmet, 85 procent av nettopensionen/nettoinkomsterna, har aktualiserat i äldrerådet. Den som har lägsta inkomsten blir kvar med endast 112 euro/månad. Medel som skall räcka till kläder, dagstidning, medlemsavgifter i någon ideell förening, kanske ett café- eller ett restaurangbesök i samband med födelsedagar, födelsedagspresenter/julklappar åt barn och barnbarn, kanske en gåva till hustru/make, godsaker eller annat som Trobergshemmet inte tillhandahåller.

Hälften av pensionärerna har en pension som understiger 1 529 euro per månad. Den som har 1 500 euro per månad förfogar över cirka 202 euro per månad för personligt bruk vid Trobergshemmet.

Avgiften var i ett tidigare skede 80 procent av inkomsterna, vilket ju borde räcka som avgift för personer som hela sitt liv betalat skatt och därtill nu som pensionärer erlägger 10 procent mera i skatt än löntagare med motsvarande inkomster.

En sänkning av avgiften vid Trobergshemmet från 85 till 80 procent skulle minska stadens inkomster vid Trobergshemmet med cirka 5 procent.

Äldrerådet har vid sitt möte den 24 mars beslutat föreslå för stadsstyrelsen att avgiften för personer inskrivna vid Trobergshemmet skulle minskas med 5 procent från nuvarande 85 procent av pensionen/inkomsterna till 80.

LEIF JANSSON

ORDFÖRANDE

ULLA ANDERSSON

VICE ORDFÖRANDE

Äldrerådet i Mariehamn

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp