DELA

Hela Åland måste få leva

Ofta framförs det att en kommunsammanslagning är den enda vägen.
Jo det är den enda vägen om man vill att allt mer skall centraliseras på bekostnad av landsbygden och skärgården.
Visst kan det vara så att man sparar en och annan euro i förvaltningskostnader men en förlorad landsbygd och skärgård kostar mångfalt mer än vad man vinner i förvaltningskostnader.
Navet och förutsättningen för en fortsatt levande landbygd och skärgård är bibehållen kommunstruktur.
Detta medför en garant för att på ort och ställe ha lokala skolor, barnomsorg, äldreomsorg, kommunalvägar etc.

Om Åland skulle bestå av en eller tre kommuner så stängs många skolor och daghem för att uppstå i större enheter på centralorten.
Även vissa försök till sammarbete har visat sig misslyckande för många. Se bara på försöket för en enda sophantering på Åland.

Nu senast har Geta beslutat att gå ur sitt samarbete med Finström vad gäller byggnadsinspektionen. Jag tycker att Getas fullmäktige ordförande Dan-Johan Dahlblom slår huvudet på spiken när han sade: ”Det är vanligt för en liten kommun att vara underrepresenterade. Vi blir inte hörsammade när vi lyfter fram våra ärenden”( Nya Åland den 24.9 )
Det här är vanligt i alla andra sammanhang och man kan inte skylla på någon. Det är bara en demokratisk konsekvens av att större har mera att säga till om än de mindre.

Min åsikt är och har alltid varit klar. Rusta inte ner det som är självstyrelsens styrka. Det vill säga ett Åland som hålls levande ända från Järsö till Geta och från Berghamn till Långnäs och Kökar samt från Sund till Hummelvik och Brändö och från Svinö till Degerby.
Runar Karlsson (C)
Lagtingsledamot