DELA

Glass med blodsmak

Sommar, sol och naturligtvis glass. Glass i stora lass, men har du kanske noterat en svag blodsmak i glassen du äter? Det beror på att den kanske tillverkats av ett företag som stöder Rysslands angreppskrig i Ukraina?

Men det gör väl inte företag som Valio och Ingman? Jo tyvärr. Faktum är att många glassar du hittar i åländska frysdiskar tillverkas av företag som i sin årsberättelse beskriver Rysslands mördande med eufemismen ”geopolitisk händelse”. Jag talar om det multinationella företaget Froneri som tillverkar många av Fazers, S-gruppens, K-kedjans och Lidls glassar, eller Unilever som äger Ingman.

sätter du tänderna i en Pingvinglass, Aino, Classic, Puffet eller kanske en Pirkkaglass så bidrar du till en ny kryssningsrobot eller drönare som Putin kan skicka mot varuhus, sjukhus eller bostadshus. Sök gärna på Froneri på Yles sidor så får du en komplett lista på alla blodglassar. Ukrainas kamp rör oss alla. Vill du stöda frihet och demokrati, eller vill du ha ett Europa där bara den starkes rätt gäller och där gränser flyttas genom krig? Valet är ditt! Bojkotta blodglassen!

ANDERS GUSTAFSSON