DELA

Freda Stornäset från exploatering

Var en dag tillsammans med etnologen Conny Andersson ut till Stornäset i Kastelholm. Han ville förevisa mej några lämningar av sten byggda av människohand för länge sedan på en av uddarna ut mot Lumparen.
När vi gick där och strosade i den underbara naturen kunde vi konstatera att detta (var) är det sista fria området i Kastelholm. Hit ut söker sig många människor både ortsbor och längre bortifrån.

Här kan man plocka bär och svamp, vandra, simma, ha picknick eller bara vara. Man kan gå runt den lilla vandringsleden, man kan besöka småholmskojan som Kastelholmsnejdens byalag i samråd med museibyrån har renoverat från ett gravt förfall. Den fungerade som bostad åt Brändöbor som på 1930-40-talet kom till Lumparn och fiskade strömming. Många kommer med båt och tar iland och vistas på bergen utan risk för att någon markägare kommer och kör bort dem. Det finns längs stranden skog, främst tallar, som är så gamla och grova att de är sevärda. Ja så är det nu men hoten hänger som svarta åskmoln över Stornäset. Får golfklubben som den vill så kommer detta fina naturområde att förstöras av en golfbana till. Naturligtvis kommer de att få som de vill för ”pängar” är ju det enda som räknas idag. Det här området är ju till ingen nytta!. Det står ju bara och väntar på maskiner och grävskopor.

Vad är människors möjlighet att få utnyttja detta underbara fria område värt?
Svaret är ingenting. Den penninggiriga människan skyr inga medel, ser inte så långt som näsan är lång. Att vi håller på att beröva våra efterkommande alla möjligheter till en underbar natur med tillhörande stränder bara vi får exploatera, förändra, bebygga eller på något sätt grovt utnyttja varenda bit natur som finns kvar.
Se på de åländska stränderna, de är bebyggda med stugor och villor, på många platser ett stenkast emellan. Byggnadstakten på de få orörda områdena är skrämmande.

I framtiden kommer de som inte äger en strandtomt ha små möjligheter att besöka ett orört strandområde.
Lagtingsman Danne Sundman propagerade tidigare att landskapets skogar skulle säljas till privata, han menade att allemansrätten ändå finns kvar. Jo då, tills husen kommer upp, sedan är det slut. Eller kanske han menade att det skulle vara ett ”säkerhetsavstånd” där skogen slutar vid strand. Man skall vara blind för att undgå att se i vilken takt vi förstör våra stränder. Vägnätet ställvis i skogarna ut till alla villor är nästan lika tätt som gatorna i Mariehamn.
Det är väl inte längre något att göra, det har gått för långt, men de oaser som är i landskapets ägo kan ett klokt lagting skydda. Jag råder lagtinget att åka ut till Stornäset i Kastelholm och tillbringar några timmar. Det borde med omedelbar verkan förklaras som naturskyddsområde.
Lennart Karlsson,
Kastelholm