DELA

Föreläsningen med Skaldeman

Alla som någon gång arrangerat evenemang vet att man börjar med att diskutera tillsammans vad det är man vill genomföra och på vad/vem man vill lägga de ekonomiska resurserna. Citatet från oss som var i fredagens Nya Åland var taget ur sitt sammanhang från ett privat mail ur en sådan diskussion.
Hur det har hamnat hos Nya Åland vet vi inte och vi blev heller inte tillfrågade av tidningen om vi ville kommentera det som skrevs. Mailet skrevs för över en månad sedan innan vi och arbetsgruppen för Hälsans Dag hade skakat hand på att vi skulle genomföra evenemanget tillsammans. Ingen av oss skulle behövt samarbeta med varandra om vi inte ville det eller inte var överens.
Det är inte fråga om något ultimatum eller att inte alla ska få komma till tals. Avbokningen av Skaldeman skedde även den för över en månad sedan och varför detta dyker upp nu förstår vi inte. Arbetsgruppen för Hälsans dag förklarar i sin egen insändare varför de valde bort Skaldeman.

Vi vill tro att alla gör sitt bästa och med vårt bästa fick vi inte ihop ekvationen att Skaldeman skulle föreläsa på ett evenemang som kommunicerar klimat. I citatet från oss i tidningen stod det att vi inte vill arrangera ett evenemang där vi har en föreläsare som propagerar för kött och mjölkprodukter. Vilket är sant.
Men om man läser citatet noga så jämför vi verkligen inte LCHF med rökning, utan den hastigt ihopskrivna liknelsen syftar på det kontroversiella med att tala om ökad köttkonsumtion på ett klimatevenemang. Vi har på olika sätt arbetat med hållbarhetsfrågan de senaste åren och om vi skulle göra ett klimatevenemang i t.ex. Stockholm där vi tog in en föreläsare som skulle föreläsa om detta så skulle vi få ta emot hård kritik, då köttproduktionen i världen är en så oerhört stor klimatbov och bidrar till mer utsläpp än världens alla transporter.
Vilket fortfarande är ett väldigt känsligt ämne att tala om. Under EN dag på Alandica vill vi därför bl.a. ge människor verktyg och visa på alternativ för att kunna minska sin köttkonsumtion (inte upphöra med den) och visa på att det kan vara kul, enkelt och gott att göra det.

Vi har ingenting negativt att säga om Sten Sture Skaldeman som person, vi är övertygade om att han är en fantastisk föreläsare och vi är medvetna om att han själv och väldigt många med honom har blivit hjälpta av den diet han förespråkar. Vi har från hans norska förlag nu förstått att Sten Sture förespråkar att vi äter kött från ekologisk gårdsdrift. Om de med det menar gräsbetande kor och getter och att Sten Sture under sina föreläsningar säger att det är detta kött man ska äta i dieten så är misstaget vårt.
Det kände vi inte till då vi inte hittat den informationen på hans hemsida. Att få det ”hållbara” kött som finns idag att räcka till till alla som vill äta kött är dock ett stort problem då det finns i så begränsad utsträckning.
Magnus Åkerlind & Sophy Elevall