DELA

Fin helg i Brändö

Det sägs ibland att det är längre från Mariehamn till Brändö än det är från Brändö till Mariehamn. Kan så vara men resans upplevda längd beror oftast på resans mål och om sällskapet är trevligt. Så var det för mig under den gångna helgen. Då reste vi tre kulturtanter sextio plus till Litteraturdagarna i Brändö . Färjturen var sällsynt vacker. Vita frostnupna stränder i en färgskala från vitt, grått och råggul. Luften var sval och vinden vresig. Naturen var stilla och endast några fågelsträck lämnade ljud efter sig i tystnaden. Det var en mycket vacker resa. Det kändes inte som om det var längre från Mariehamn till Brändö.

Litteraturdagen var en fullträff. Fyra litterära personligheter lät oss komma med på resor i tid och rum, från Sahara till Antarktis, från Ryssland till grottor tiotusentals år tillbaka. Allt var väl ordnat och publiken fulltalig och engagerad.
Brändö har all orsak att glädjas över att bibliotekarien Åsa Lundberg utsågs till årets Elsavinnare. Bibliotek är ovärderliga kulturinstitutioner i kommunerna. Mötesplatser för viktiga samtal och en källa till kunskap och tidsfördriv. Jag hoppas att det blir fler litteraturdagar i Brändö. Om någon skulle få för sig att snåla in på biblioteken så lovar jag att bjuda stort motstånd. Händerna bort från biblioteken!
Samvaron under Brändö litteraturdagar var intim och öppen. Samtalen flöt lätt mellan författarna och deltagarna. Kvällsfesten blev en fin avslutning med god mat, underhållning och nya bekantskaper.
Tack för en fin helg i Brändö.
Barbro Sundback