DELA

En varm energi

Nysnön har lagt sig och lämnat vår omvärld lite ljusare så här i adventstid. Brasan sprakar i spisen och glöggen sjuder i kastrullen, smaker, dofter och synintryck börjar göra att julkänslorna sakta infinner sig. Det är tid för samvaro, eftertanke och glädje.

Nysnön kan också sägas, bildligt, ha lagt sig över den senaste tidens sprickor i fasaden på den närpolitiska spelplanen. Ett välkommet lugn lagom tills det är dags att förbereda julfirandet. Men precis som utanför fönstret är det mycket som händer under den vackra vita ytan, vissa saker kommer som bekant fram i tö – och vad som då visar sig får vi vänta och se.
Lika väl som man inte bör skåda given häst i munnen bör man inte döma halvfärdigt verk, och alla processer måste få ta sin tid.

När vi sedan står på andra sidan och kan blicka tillbaka är det dags att utvärdera och se om resultatet blev det önskade. Trots detta kan jag inte låta bli att notera at t tre yngre kvinnor – lite likt en manlig tidigare trio – tydligen är så kontroversiellt inom dagspolitiken att det föranleder uppskjutet adventsfirande för redan etablerade affischnamn på den politiska arenan.
Detta om något är ett tecken på att vi – obundna – som representerar vanligt folk, har en viktig funktion i samhället och att vår vilja att inte förringa någon annan utan enbart att framföra vårt egna budskap tydligen är så ovanligt inom den åländska politiken att det får ringeffekter ända upp till toppen av maktstrukturen.

Samtidigt som jag ser hur det sjuder i kastrullen känner jag hur det pirrar lite i maggropen – den sjudande aktiviteten i kastrullen påminner mig om känslan inom vårt parti i dagsläget, en härlig sjudande, varm energi som väntar på att utveckla och förbättra. Framtidstro och tillförsikt.
Att känna hur energin sprider sig i vårt nätverk på samma sätt som en kopp varm glögg sprider värme i kroppen, det är en känsla som sprider enorm glädje!
Den samlade känslan av att vägvalen vi gjort har varit de bästa för just oss, och att ur detta kommer bara goda saker och processer att födas, är en känsla som ger ro i kropp och själ och som också lämnar utrymme för att andas innan det är dags att ta avstamp och inleda nästa del av arbetsprocessen.
Henrietta Hellström
Obunden Samling r.f.