DELA

En sup som tack

Det är inte roligt med alkohol.
Så sa doktor Gunilla Hasselgren i Go`kväll i måndagens program.
Årligen återkommer liknande teman i programmet.
– Jag har sett för mycket som läkare för att tycka att det är roligt med alkohol, sade hon vidare. Och märk väl att hon inte sade att det inte är roligt med alkoholism. Det vet nog de flesta.

Hur är det på Åland? Tycker de flesta ännu att det är roligt med alkohol, trots att man i varje tidning kan se följderna av för stort alkoholbruk. Kan attityderna ändras nu när fler starka kvinnor kommer in i politiken? Eller skrattar alla kvinnor ännu plikttroget med?
Hörde en lustig (inte rolig) berättelse häromdagen. Det gällde en kvinna som behövde hjälp med att få upp båten på land och hade fått tag i ett antal män som hjälpte henne. När hon frågade vad hon blev skyldig svarade någon ” Bjud på en sup(whisky)”.

Det förvånar mig att den kulturen ännu hänger kvar t.o.m. bland unga pappor. Kanske dags att börja tänka på att ett beroende kan framkallas av gener, kultur och tillgänglighet. Dags alltså att begära något annat än alkohol som betalning så blir risken mindre att sonen i sin tur för vanan vidare. Jag tror ännu inte risken för att dottern skall föra den traditionen vidare är så stor. När har hon hört mamma säga att hon vill ha en sup för litet hjälp hon givit någon?

Olars Marianne