DELA

”En stor grupp pensioneras”. Jo, men NÄR!?

Sedan 2002 när jag inledde mina studier vid Ålands Sjömansskola har jag gått på rekryteringsreklamer som: ”Med hela världen som arbetsfält”, ” En stor grupp går alldeles just i pension och flera arbetsmöjligheter öppnas”.
Denna propaganda har jag hört från hösten -02 fram till skrivande stund och undrar när egentligen den här ”gruppen” skall bli pensionärer, så att man kan välja och vraka bland jobb som utbildningsinstitutionerna vill framlägga.

I skrivande stund har jag sökt c:a 10 jobb runt hela världen. Samtliga har fått min CV, fritt formulerade ansökan, meritlista, samt en skild lista på alla mina STCW-kurser, innehållande deras beskrivning och när de löper ut. Har fått svar från några. De som har hört av sig, har yttrat sig i stil med ”Vi har redan så många som går runt på däck och väntar med vaktstyrmansskolan klar”.
Därför valde jag att göra hela skolan klar (sjökapten ) för att inte hamna i samma sortering som de. Man känner sig mer eller mindre lurad av all reklam man fått höra under alla åren. Flera rederier har också hört av sig och sagt ”Du har för lite praktik, lag dig ut och segla”. Ja, absolut skulle jag göra det, men vart!?

Har de senaste två somrarna seglat som styrman på landskapsfärjorna, och synnerligen lärt mig i tjock dimma navigera i skärgården samtidigt som man skall väja för alla fritidsbåtar som enbart stirrar i sin kartplotter i tjockan. Manövrera och lasta är också det som hört till de dagliga uppgifterna där, och det har varit mycket lärorikt. En arbetsplats där man verkligen får känna på allting.
Tyvärr får man ingen styrmanspraktik till nästa behörighet då denna trafik är inrikes, så därför behöver man söka sig längre bort. Jag vill verkligen hålla med Carola Maxenius-Mickelsson i en tidigare artikel, att man måste ta hand om de elever som går ut skolan också.

Jag undrar när denna ”grupp” verkligen skall gå i pension, som man snart fått höra i 10 år.

Anders Nyberg
Mariehamn
färdig sjökapten 17 december i år.