DELA

Dålig källkritik av Nya Åland

Nya Åland skriver i en artikel (9 oktober) att jag har pekat ut obunden samling som det skickligaste partiet på att manipulera valpejlingar.
Artikeln fortsätter, ”Under gårdagen tog Fredrik Gustafsson bort sitt inlägg från bloggen.” Det sista är fel. Inlägget Nyan hänvisar till har jag aldrig tagit bort och det finns att läsa på adressen http://fredrik.ax/archives/636. Jag har däremot tagit bort en kommentar till inlägget, bland annat eftersom jag namngav enskilda politiker (två socialdemokrater och en obunden) som jag sett delta i Ålands Radios pejling.

Mitt syfte har dock aldrig varit att sätta dit någon enskild politiker eller något politiskt parti, utan att belysa mediernas bristfälliga källkritik. Att genomföra dessa otillförlitliga och lättmanipulerade pejlingar och sedan smälla upp resultaten på förstasidan är dålig journalistik, och något som kan påverka och har påverkat valresultat.
Att som Nyan sedan försöka lägga skulden på “fuskande politiker” tyder på bristande självkritik. Om jag har bidragit till att vi framtiden slipper se dessa pejlingar, och istället får seriösa valundersökningar, kan jag inget annat än känna mig nöjd. Det var på tiden att detta kom fram i ljuset.
Fredrik Gustafsson (lib)

Det verkligt häpnadsväckande är att en extremliberal som Fredrik Gustafsson menar att fusket är Nya Ålands fel eftersom vi genom vår godtrohet gav tillfälle till det. Hur är det då med individens ansvar? Eller partiernas?
Nina Fellman
chefredaktör