DELA

Avgifter på alla håll i landskapet försvårar

Samtidigt som jag själv flyttat från ett stadsliv ut till skärgården, så märker jag hur bortdragen mattan är under fötterna på skärgårdsborna här ute. Jag menar: alla har tidigare kunnat komma överens mellan kommuner och inom kommuner. Inte alla, men de flesta.

Min fasta tro är ju ändå att Brändöborna i öst och Eckeröborna i väst, Getaborna i norr och Kökarborna i söder, alla känner sig lika gemensamma i benämningen Åland. Vi är alla stolta över att vara en del av Åland. En liten, men ack så viktig del av världen.

En plats där man får stå för sina åsikter. Säga vad man vill. Vara den man är. Där vi har det bra och tar hand om varandra. Ofta utan någon som helst egen vinning, men för att saker ska fungera. Vackert så!

Orsaken till att jag nu skriver denna insändare är att jag inte längre finner en ro i nuvarande situation för skärgården och helt enkelt inte kan sova gott om nätterna. Då kan man väl lika bra fråga Ålands befolkning.

Jag tror och vet att majoriteten av befolkningen har någon sorts anknytning till skärgården (liksom vi har till fasta Åland). En ”rutten Ålandstrafik” med en ledare för den som hör hemma med siffror (kanske ÅSUB?), kallar skärgårdsborna för boskap och sitter kvar på sina höga hästar utan att ens ha vett att be om ursäkt. Är det vad Åland behöver?

Nä. För en byråkrat så finns det alltid ett papper för allt ska fungera. Alltid ett undantag för att rädda sitt eget skinn. Ibland blir man nästan illamående av eländet.

Det är bara det att vi alla är individer. Är det någon som glömt det? Lika lite som befolkningen på fasta Åland skulle vilja ha väg- & brotullar, gröna och röda kort, lika lite vill vi skärgårdsbor det. Precis som kommunsammanslagningarna nu.

Om någon har hållbara argument för att något blir bättre och inte det sämre nu, så kan det absolut vara värt att fundera på. När man inte ger upp sin självbestämmanderätt för att någon säger att det är en bra idé, när de motiverar det med annat än ekonomi, då kanske det är en bra idé?

Avgifter på alla håll i landskapet Åland försvårar för såväl lokalbefolkning som turister. Alla är väl medvetna om det och det borde inte komma som någon större överraskning.

Just nu gör det skärgården till en otillgänglig del av Åland, vilket alla förlorar på.

Såå… Vad borde göras? Vad är fel? Vad borde rättas till?

Kanske se Åland som en helhet, inte försöka splittra upp det genom kommunsammanslagningar, avgifter, osv.

Vi kan vara 16 kommuner som nu eller 1. Däremellan är det inte mycket att diskutera om.

Finns det inte tillräckligt med problem utanför vårt landskap?

PETER WAHLBECK

SOTTUNGA