DELA

Är Åland verkligen lika illa ute som Sudan?

Från och med nästa år subventionerar inte landskapsregeringen längre den åländska studieplatsen vid Röda korsets internationella gymnasium i Norge.
Sedan Red Cross Nordic United World College grundades 1995 har cirka 15 åländska ungdomar tagit examen vid skolan.
Nu är det slut på samarbetet och i stället ger skolan i all vänlighet Åland en av sina friplatser – ”på samma sätt som åt en elev från till exempel Sudan”, säger Röda korsets verksamhetsledare Stefan Simonsen i en intervju i NÅ 27.10.

Nog för att Åland har en kris i den offentliga ekonomin, men inte har vi det så illa på Åland att vi i Nordiska sammanhang ska jämföras som länder som Sudan.
Åland har varit med och grundat den internationella skolan tillsammans med de andra nordiska länderna och i solidaritet med den övriga världen.
Att Ålands landskapsregering nu fråntar sig ansvaret för den gemensamma skolan är illa. Ännu tokigare är det att Åland ska uppta en studieplats som borde tillkomma en elev från tredje världen.

Om inte landskapet längre tänker leva upp till sina nordiska åtaganden så borde man hitta nya vägar att finansiera en studieplats för en åländsk elev. Jag är säker på att det finns organisationer, företag, sponsorer eller enskilda personer som kan ge en slant till ändamålet hellre än att Åland ska svika sina nordiska samarbetsparter och tära på tredje världens resurser.

Om Åland vill ha framgång i de frågor man för fram bland annat inom Nordiska rådet, borde man själv också se till att sköta sina egna åtaganden på ett trovärdigt sätt. Det går alltid att finna nya vägar bara man försöker.
Camilla Gunell (S)