DELA

Äntligen Lemland, men vad håller vi på med ?

Det har kommit till min kännedom att Lemland äntligen är på väg att få till en ny gymnastiksal. Hurra, tänkte jag. Äntligen. Det är nästan 40 år sedan den vi har nu byggdes. Då gick jag i 2:an och vilket lyft det var! Vi slapp gå i takt i något trångt utrymme och kunde faktiskt göra roliga saker. Tur för oss dock, att vi inte var så många på den tiden och att aktivitetsutbudet var begränsat.
Nu med facit i hand och några år på nacken, kan man konstatera att egentligen var hallen/salen redan när den byggdes alldeles för liten. De aktiviteter som man försökte genomföra där var synnerligen begränsade. På den tiden var volleyboll ganska populärt, men salen är inte mycket större än att den rymmer EN badmintonplan (!?!) Det var hopplöst.

Nu verkar det igen vara så, till min förtvivlan och stora förvåning, att man planerar att bygga en gymnastiksal som redan på ritbordet är för liten för de behov som finns i kommunen. Förstås är den planerad för skolan i första hand och planeras i anslutning till skolan. Jättebra. Det är där den utnyttjas mest. Någon annan placering vore lika dumt som Eckeröhallen. Men det är sen det går åt skogen. Behoven och möjligheterna för Lemlands kommuninnevånare i övrigt verkar inte vara viktigt. Inte som jag ser på saken i alla fall. Idag vallfärdar vuxna, ungdomar och barn till andra kommuner för att finna utrymmen för sina aktiviteter. Vi får snällt ta de tider som blir över och vi betalar dessutom för det. Alla attraktiva tider fyller man ganska lätt i hallarna. Kanske vi kan vända det?

De aktiviteter som har de största behoven av utrymme är förstås innebandy och fotboll. Dessa aktiviteter är inte genomförbara med de mått som den nya gymnastiksalen planeras få. Då får vi snällt fara till andra kommuner för vår motion och våra fritidsintressen. Tro mig. Jag har sysslat med idrott i snart 40 år. Jag har erfarenhet som aktiv, ledare, förälder och motionär.
En större hall vore bara positivt för övriga inomhusidrotter. En större hall vore kanske att föredra för skolan då det skall ordnas avslutningar, julfester och andra aktiviteter. Lemland fortsätter att växa!

Så nu,
kära folkvalda i styrelse och fullmäktige, ta er en funderare till. Det har börjat jäsa lite i kommunen och det är inte bra. Gör någonting klokt nu. Att bygga en tillräckligt stor hall nu kommer vi inte att ångra. Och den räcker säkert i 40 år till. Och det är nog inte ett stort risktagande ekonomiskt heller, om det var någon som tänkte föra fram det som ett argument.
Michael Numelin,
intresserad och engagerad kommuninnevånare