DELA

ÅHS näst sist bland läkare

Enligt Sveriges yngre läkares ( SALF ) allmäntjänstgöringsranking för år 2010 ligger ÅHS på näst sista plats på rankinglistan av alla de orter som bedömts i enkätundersökningen och är bara passerat av Akademiska sjukhuset i Uppsala som upplevs som sämst.
Enkätfrågor har ställts till 1.054 AT- läkare på 67 olika orter i Sverige samt Åland. Varje svarande har betygsatt kvaliteten på de placeringar man haft inom medicin-, kirurgi-, psykiatri- samt allmänmedicin och som påbörjats eller redan genomförts. I undersökningen har man bedömt kvaliteten på introduktion, handledning, medicinsk utbildning och kollegialt stöd.

En klar majoritet av AT-läkarna, 82 procent, rekommenderar andra att söka AT på samma ort där de själva genomför eller genomfört AT. Åtta procent rekommenderar inte sin AT-ort medan tio procent är tveksamma.
På tio AT-orter rekommenderar samtliga svarande andra att söka AT . De tre orter som rankas lägst på denna rekommendationslista om AT tjänstgöring är Ålands centralsjukhus (33 procent ja-svar), Sollefteå sjukhus (40 procent ja-svar) samt Karlskoga lasarett (40 procent ja-svar). Har ÅHS styrelse tagit del av denna undersökning och i så fall vad tänker man vidtaga för åtgärder för att läkarrekryteringssystemet där AT- tjänstgöring kan vara en viktig del för framtida rekrytering till vårt sjukhus på Åland skall förbättras.

Henrik Lagerberg