DELA

”Vi girade för en älg”

På skärgårdsfärjan Alfågelns brygga träffar vi skepparen Jan Cleve när han som bäst backar ut från Lappo på väg mot Brändö Torsholma. Det går snabbt och lätt när han byter från styrning på bryggvingen till styrning från ratten.
Hur länge har du varit på Alfågeln?
– Sedan 1990 blir det väl.
Ja, ja, det är klart. Frågan är lite fel ställd. Alfågeln kom 1990. Det visar sig att Jan Cleve har jobbat på norra linjen, på båda skärgårdsfärjorna Kumlinge och Skiftet, före dess.
– Sammanlagt blir det 26 år.
Berätta om något speciellt du upplevt!
– Jo, småningom kommer han på. För flera år sedan såg vi en älg komma simmande. Det är det inte många som sett. Det var här vid Lappo Bärö. Det höll på att skymma så den var svårt att upptäcka och vi måste riktigt gira bakom den för att inte köra rakt in i djuret.
Ser du annars många djur från bryggan?
– Nå, ingen björn har jag sett i alla fall. Nej, inget lodjur heller. När det är is brukar vi se rävar och mårdhundar. Örnar ser vi dagligen.
Så pekar han ut uppåt mot himlen åt styrbord.
– Där har vi en, tror jag.
Men enligt Nyans fågelkunniga fotograf är nog just den fågeln en trut, en stor en. Det är inte så lätt att se skillnad faktiskt.
Nu får du skicka en hälsning.
– Jag hälsar hem till min hustru Kristina och vår dotter Josefin och till min lilla dotterdotter Nea, 1 år gammal. Josefins sambo heter Kristian och hans son Alexander. De får också en hälsning från mig.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax