DELA

”Man ska vara lite besvärlig”

Nu tar Nya Ålands långkörare ”Dagens ålänning” en paus. Istället presenterar vi under de kommande veckorna ”Dagens feminist”! Först ut är Mirjam Lukola i Mariehamn, som nyligen valdes in som suppleant i den nybildade föreningen Åland feministparaply.
Varför kallar du dig feminist?
– Det är nog för att jag vill att alla människor, både män och kvinnor, ska kunna leva sitt liv så som de väljer och att strukturer som finns i samhället inte ska behöva styra så mycket. Att man kan välja den utbildning man känner för, och inte bli så präglad av de så kallade könsrollerna.
Hur kan man göra samhället mera jämställt?
– Genom att lyfta frågorna. Det finns en massa forskning man kan läsa och man måste uppmärksamma de här sakerna. Och vara lite besvärlig!
Brinner du för någon särskild fråga?
– Just nu är jag intresserad av lönefrågan. Jag tycker att det är intressant att vi fortfarande har den här skillnaden och att arbetsmarknaden är så segregerad.
Förutom att du är feminist, vad är du mera?
– Jag är en helt vanlig kvinna på 55 år, som jobbar som handledare på klubbhuset Pelaren. Jag är ganska ny ålänning, jag flyttade hit för fyra och ett halvt år sedan.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Det är mötena med alla underbara människor, och att se deras utvekling.
Vad gör du på din fritid?
– Då är jag hemma med min familj. Och så bygger vi en sommarstuga på Kökar, så det tar mycket av min tid nu.
Och vem vill du hälsa till?
– Alla mina kompisar i feministparaplyet. Nu börjar det!

Minna Wallén-Widung