DELA

”Guldfiskarna har gjort mycket barn”

Dagens ålänning Eva Säll är på väg hem till Vestansunda efter litet ärenden på stan. Trots att hon är pensionär är det fullt upp på hemma på Utängsvägen, bland annat med de tre kissorna, fiskarna i dammen, släktingar på besök och middagsgäster. Fiskarna i dammen är ett stort intresse, berättar Eva, men när de förökar sig krävs mer mat och mer utrymme.
– Guldfiskarna har gjort mycket barn på sistone, säkert ett femtiotal, så nu har jag varit och köpt lite mat till dem. Jag har också några idar och två karpar. Men karparna börjar bli för stora, så jag funderar på att ta bort dem. Dessutom är de jätteglupska – och eventuellt äter de småfisk, säger Eva Säll misstänksamt.
Vad gör du förutom att sköta om fiskdammen?
– Det är mycket pyssel. Jag väver och syr. Dessutom har jag så att säga drivit hotellrörelse i sommar när min mans barnbarn och syskon varit på besök från Malmö, Kalmar, Stockholm, Uppsala och Umeå.
Det är ju nästan varenda stad i Sverige?
– Jo, jag har sagt att jag ska sluta med det, det börjar bli för mycket. Men de kommer igen varje sommar, säger Eva Säll som tillstår att hon nog tycker mycket om matlagning och middagsgäster.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till Axbergs i Godby, min tvillingbror.

JOHN GRANLUND