DELA

”Att flytta hit var det bästa vi gjort”

Vi träffar Dagens ålänning Pär Söderlind utanför hans hus i Strandnäs där han kommer med en skrivare till en dator i högsta hugg.
Är det ett nytt inköp du har på axeln?
– Nej, det är en skrivare som gett upp och som nu ska lämnas in för att skrotas.
Vad pysslar du med annars?
– Jag driver ett eget städföretag sedan sju år tillbaka. Jag har alltid jobbat inom städbranschen, totalt i 22 år.
Och när du inte jobbar?
– Som egenföretagare blir det inte mycket fritid, men den tid som finns tillbringar vi på stugan på Föglö och med att renovera huset. Vi har bott här nu i sex-sju år och har totalrenoverat allting, vi har gjort allt själva som man får göra.
Du har en liten rikssvensk brytning i talet. Är du född på Åland?
– Mina föräldrar är båda från Åland, men jag är född och uppvuxen i Stockholm. Vi har alltid tillbringat somrarna på Åland, på stugan på Föglö.
– Det var sedan när barnen skulle börja skolan som vi började fundera på att flytta till Åland. Nu har vi bott här i 10 år, att flytta hit var det bästa vi gjort.
Varför trivs ni så bra?
– Livskvalitén kan inte ersättas med annat. Vi har båda jobbat i stressen i Stockholm, man märker ju av det redan efter en shoppingdag i Stockholm.
– Utbudet av allting är ju mindre här förstås, men jag tycker nog att det mesta finns här. Bara det ordnar sig med biografen.
Brukar du gå ofta till Bio savoy?
– Ja faktiskt, men det har ju varit så dåliga stolar att det var omöjligt att gå om filmen var över två timmar lång. Så det är något som jag kanske saknat lite från Stockholm, att gå på bio oftare.
Vem får din hälsning?
– Då hälsar jag till alla som känner mig.

Text och foto: ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax