DELA

Tusentals deltog i Tre Kronors VM-firande

ISHOCKEY. Tusentals människor firade Tre Kronors VM-guld i Kungsträdgården. Ett scenario som spelarna var förvånade över.
– Måndag och mitt på dagen – jag trodde att det skulle vara halvfullt, säger Gabriel Landeskog.
Kungsträdgården i centrala Stockholm fylldes snabbt av människor. Folk stod framför scenen, på anslutande gator, uppe på hustak och de lutade sig ut från öppna fönster i de omkringliggande husen.
Tillsammans förvandlade folkmassan parkens vårfärger till ett blågult hav. Alla var där av samma anledning: att fira Sveriges VM-guld. Det var något som Tre Kronors guldhjältar inte hade väntat sig.
– Att se den här stora publiken när man kommer ut, hur många liv man kan beröra och hur många som följer oss! Det är helt fantastiskt och något som man inte riktigt förstår, säger Gabriel Landeskog.


”Smockat med folk”
När Tre Kronor väl klev in på scenen verkade glädjeropen aldrig ta slut. Publiken sjöng och hoppade. Spelarna verkade först chockade – men hakade sedan på och gjorde likadant som fansen.
– Det är så svårt att beskriva när det är så många känslor involverade. Man trodde inte att det skulle vara så här stort som det tydligen är! När vi kom hit till ”Kungsan” så var det helt smockat med folk. Helt otroligt, säger Henrik Tallinder.
Målvakten Jhonas Enroth, som inte verkade särskilt tagen under VM-matcherna i Globen, var stolt efter att ha bytt några ord med kungafamiljen på slottet och märkbart rörd över mottagningen han fick när folkmassan skanderade ”Enroth, Enroth, Enroth”.
– Otroligt coolt. Det var betydligt många fler här än vad jag hade väntat mig, och det visar att det betyder väldigt mycket för många svenskar, säger han.


VM-tipsvinnare avslöjas i morgon
Efter en dryg timme av publikens jublande i takt till att VM-pokalen höjdes till skyarna gång på gång, klev spelarna ner bakom scenen och pustade ut med stora leende på läpparna och flera av dem med stora solglasögon på näsan.
– Att få stå där uppe är något som har jag drömt om i hela mitt liv. Det var helt fantastiskt att få uppleva det här. Man står bara och garvar och myser. Ständigt ett leende på läpparna, säger assisterande förbundskaptenen Peter Popovic.
I onsdagens Nya Åland presenteras vinnaren i tidningens VM-tips.
(FNB-TT-NÅ)