DELA

Willis vill vara Willis

FOTBOLL. Han är lite blyg. Tystlåten och eftertänksam. Men han tvekade aldrig när chansen dök upp. IFK Mariehamns nyaste ligaspelare, målvakten Willis Ochieng har målsättningen klar.
– Jag vill göra ett namn av mig själv, säger han
Och namnet, ja, det är Willis. Utan något e.
Han är lång. Så som en målvakt ska vara. Gänglig i luften och tillräckligt stor för att täcka ytor. Han är också tillbakadragen. Introvert. Vill inte gärna framhäva sig själv.
Så ska också målvakter vara. Lite egensinniga.
– I’m quiet and cool, säger Willis.
Meningen är oöversättlig men beskriver Willis på ett bra sätt. Han är cool. Eller sansad, om man nu vill översätta.
– Jag respekterar och bryr mig om alla, säger han. Små som stora. Du måste respektera andra för att själv bli respekterad.
Mer om sig själv vill han inte säga. Andra får bedöma mig, menar han.

Spelat i Sydafrika
Just nu bor Willis i en lägenhet en bit utanför Mariehamns centrum. Det är IFK som ordnat boendet och Willis säger att där är tyst och bekvämt. På sin fritid brukar han titta på filmer eller gå ner till biblioteket där han pratar med sina vänner hemma i Kenya. Mer av ön och staden har han inte sett.
– Det är lugnt och tyst här. Än så länge gillar jag det. Alla är vänliga och välkomnande, säger han.
Han kom från division två och svenska Skellefteå FF när Antti Kuismala blev skadad. Han har tidigare spelat i Sydafrikas högsta liga och har även spelat 24 landskamper för Kenya. Övergången till Mariehamn var glädjande för Willis. Trots att IFK då låg nära nedflyttningsplats
– Jag ville spela mer konkurrenskraftig fotboll på en högre nivå. Men jag kan inte så mycket om ligan. Allt gick så snabbt, säger han.

Laget i första hand
Debuten i söndags gick hur bra som helst och Willis är nöjd både med sig själv och med laget. Dessutom var det inga som helst problem med kommunikationen.
– Det gick bra. Försvararna spelade mycket bra. Alla kan engelska och de är smarta spelare. Jag tycker laget verkar ok och det är bra organiserat. Dessutom är alla vänliga och det är allra viktigast. Jag förväntar mig mycket av de kommande matcherna.
Mer säger han inte. Ännu mindre på svenska. Han kan några korta fotbollstermer men håller sig hellre till engelska. När han ska beskriva sig själv som målvakt blir han än mer tystlåten. Även här är det upp till andra att beskriva honom.
– Jag vill helst inte prata om det, det är laget som kommer i första hand. Men jag gillar inte att bara stå på linjen. Jag vill följa matchen.
Det var egentligen ingen chansning från IFK:s sida när de valde att skriva kontrakt med Willis säsongen ut. Det har gått riktigt bra för honom i Skellefteå och många andra klubbar har varit intresserade. Bland annat var hans agent i kontakt med Hammarby när de hade målvaktskris i somras.

Mot nya mål
Dessutom representerade Willis Kenya i Afrikanska mästerskapen 2004. En turnering som är höjdpunkten i hans karriär och som gav honom ovärderlig erfarenhet.
– Vi spelade några riktigt stora matcher och det var högt tempo och man hade inte råd att göra några misstag.
Willis har inte planerat längre än till säsongens slut. Kontraktet med Skellefteå går snart ut och han vill spela i en högre liga än division två. Han vill göra sig ett namn. Som Gianluigi Buffon. Willis stora förebild
– Jag vill gå vidare. Jag vet inte vart jag ska, men jag vet var jag kommer ifrån.
Men om han skulle välja slutmål hade det nog blivit Manchester United. Han favoritlag.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax