DELA

Volleytouren en folkfest som ska sudda ut landsgränserna

VOLLEYBOLL. Då var det klart. Åland står värd för världstouren i Beachvolleyboll nästa år.
– Det här är en finsk och svensk nationell angelägenhet med Åland i centrum, säger Mikael Larsson som blir ordförande för deltävlingen PAF Open.
När Swatch FIVB World Tour nästa år gästar Mariehamn 14-19 augusti, som Nya Åland berättade i går, är det under namnet PAF Open sedan Ålands penningautomatförening gått in som titelsponsor. Bolagets vd Lars Porko är nöjd med beslutet.
– Vi har de senaste åren sett att vi varit väldigt vilsna på Åland och det har varit mycket diskuterande med bland annat rederinäringen kring vad vi vill ha för slags trafik hit. Vi behöver framtidstro och någon har sagt att man ska sikta mot månen, för även om man missar hamnar man bland stjärnorna, säger han med tillägget:
– Vågar vi satsa får vi också det resultat vi vill ha.
Pafs marknadschef Jan Patrik Svahnström är av samma åsikt.
– Volleyboll är en snabb, teknisk och underhållande sport vilket passar in på vår identitet.

Spelplats oklar
Han framhåller också det långsiktiga värdet för bolaget och för turistnäringen.
– Jag var själv och såg en deltävling på touren i Klagenfurt (Österrike) och märkte att hela staden levde upp för evenemanget; det var mycket folk och alla hotell var fullbokade, säger Svahnström.
Ännu är inte spelplats klar, men reglerna kräver läktare för minst 3.000 åskådare.
– Vi håller på och utvärderar och detaljstuderar, men vi vill inte gå ut med något hundraprocentigt än. Det kan ta veckor eller månader innan det är helt klart, säger arrangerande Alandia Top Shows vd Mikael Larsson som blir ordförande för PAF Open.
I dag ska han träffa finska och svenska volleybollförbundet för att diskutera tävlingen.
– Man ser fram emot det här med stort intresse. Det här är en finsk och svensk nationell angelägenhet med Åland i centrum där vi försökt sudda ut landsgränserna.

Ska effektivisera
Turneringen väntas tv-sändas i över 100 länder genom bland annat Eurosport, som når ut i 54 länder, och nationella MTV3.
– Det här är en långsiktig satsning och det är meningen att projektet ska bli årligen återkommande. Vi vill skapa en folkfest som lyfter hela Åland och nu är grunden lagd, säger Larsson.
I går skickade man ut ett pressmeddelande till omkring 2.500 journalister.
– Volleybollen är en större sport än många tror. Till exempel har det internationella förbundet fler medlemmar än FIFA, fotbollsförbundet. Beachvolleyn i OS i Aten hade fler tv-tittare än friidrotten.
Totalt kommer 128 spelare i huvudturneringen samt ungefär lika många i kvalturneringen till PAF Open. Prissumman är 400.000 dollar fördelat på hälften var till de segrande damerna och herrarna.
– Vi står för hälften av det. Totalbudgeten är ännu inte spikad, men vi vill noggrant effektivisera allt för att inte låta summorna dra iväg, säger Larsson och framhåller att budgeten för de andra deltävlingarna legat på omkring en miljon euro.

Sporrar aktiva
Totalt omfattar arrangörsstaben 300 personer varav 40-50 stycken arbetar på årsbasis.
– Dessutom ska vi rekrytera en tournament director som fungerar som projektledare. Nyckeln till framgång är samarbete, slår Mikael Larsson fast.
Lennart Johansson, ordförande för Ålands volleyförbund, är även han uppspelt.
– Vi är oerhört glada över att komma in i den här organisationen och har känt ett stort stöd från de båda nationella förbunden vilket är otroligt viktigt, säger han.
Han hoppas att medlemmarna i det lokala förbundet kan aktiveras under tävlingarna.
– Det här blir förhoppningsvis positivt för hela rörelsen. Vi kan inte göra mycket bättre ur upplevelsesynpunkt.
Beachvolleyserien på Åland har de senaste somrarna huserat väldigt anonymt.
– Jag hoppas vi kan få igång en organiserad serie som det var om man ser riktigt långt tillbaka när IFK-volley höll i det. Då var det ett 30-tal aktiva lag.