DELA

VM-lyftare på SFI-mästerskap

STYRKELYFT. Mariehamn står värd för årets SFI-mästerskap i bänkpress.

Då kommer både silver- och brondsmedaljörerna från bänkpress-VM i Danmark till start.
Idrottsgården i Mariehamn är skådeplats för SFI-mästerskapen (SFI=Svenska Finlands Idrottsförbund) i bänkpress som avgörs på lördag med start klockan 12.

Arrangören Ålands kraftsportklubb skriver på sin hemsida att SFIM genom åren bjudit på en rad historiska lyft. Som när ÅKK:s egen Kenneth Sandvik satte världsrekord på Torget i Mariehamn 2005 (340 kilo) – eller när ”Tjuren från Malax” Fredrik Smulter satte inofficiellt världsrekord (350,5 kilo) på Åland 2012.

– Vi har domare med licens att döma upp till finska rekord på plats och vi hoppas att ”Freddi” ska vara revanschsugen efter förra helgens silvermedalj (på bänkpress-VM i Danmark) och kunna bjuda publiken på ett nytt rekordförsök med över 400 kilo på stången, skriver ÅKK på sin hemsida.

Smulter tävlar både i den klassiska tävlingen och i den med utrustning. Konkurrenten Ove Lehto från ÅKK – VM-trea i Danmark – tävlar bara med utrustning på lördag. Bänkvärldsrekordet med utrustning har amerikanen Blaine Sumner på 401,5 kilo.

Sandviks står över

Sammantaget är 23 lyftare anmälda i klassisk bänkpress, medan sju ställer upp i utrustningstävlingen.

ÅKK:s övriga VM-medaljörer – guldmakarna Kenneth och Marcela Sandvik – står över helgens prövningar eftersom de ska tävla på EM i styrkelyft i Tjeckien den 11-14 maj. ”Kenta” agerar dock domare i morgon.