DELA
Foto: Johan OrreEM-SJUA Stina Lindell förbättrade sitt personbästa med tio kilo i EM, vilket räckte till att bli sjunde bästa lyftare i 63-kilosklassen.

Lindell nöjd EM-sjua

STYRKELYFT. Hon slutade sjua efter att ha drömt om en topp sex-placering.

Men Stina Lindell kunde glädjas åt ett förbättrat personbästa med tio kilo i EM-debuten.

– Nu känner jag mest lättnad, säger hon.
I onsdags berättade Nyan historien om sjuksköterskan Stina Lindell som gått från nybörjare till att bli bäst i Finland i klassisk styrkelyft – på bara några månader.

Tävlingssatsningen inleddes först på sensommaren i fjol, och i och med FM-guldet i Övertorneå i januari kvalade hon in till EM i Tjeckien.

Under torsdagen var det så dags för debut i internationella sammanhang.

– Jag var så nervös inför första lyftet att benen bara skadade. Allting kändes mäktigare på EM jämfört med FM. Men efter hand lugnade jag ner mig lite, säger Stina Lindell.

Levererade

26-åringen visade att hon kan leverera resultat även under press.

Hennes 125 kilo i knäböj var en förbättring med 7,5 kilo från FM och nytt personbästa. Även i bänkpress slog hon personligt rekord med 2,5 kilo när hon noterades för 72,5. I marklyftet var hon på väg att tangera sin FM-notering redan i sitt andra lyft, men rörde på fötterna och blev underkänd. Och i stället för att lägga på ytterligare fem kilo för att ha häng på delgrensbrons i sitt sista lyft valde Lindell att försöka på 162,5 igen för att vara på den säkra sidan.

Det tredje lyftet lyckades och totalvikten skrevs därmed till 360 kilo (en höjning med tio från FM), vilket räckte till en sjundeplats av elva lyftare. Vann gjorde ungerskan Ivana Horna.

Reservplats till VM

– Det var lite surt och slarvigt att jag missade mitt andra lyft, men överlag är jag nöjd med min insats. Jag förbättrade mig från FM och allt jag kan påverka är mig själv.

Hennes 360 kilo är 7,5 över kvalgränsen till VM i klassisk styrkelyft i Salo i juni. Landslagstruppen dit är dock redan spikad.

– Men nu har jag i alla fall en reservplats i och med att jag har klarat kvalgränsen, säger Stina Lindell.