DELA

Virtanen tog FM-guld

SKYTTE. Andreas Virtanen sköt bort allt motstånd när han inkasserade guldmedaljen i helgens FM-tävlingar i luftvapen.
– Det trodde jag inte, säger 16-åringen.
Tre åländska juniorskyttar reste till Uleåborg för att delta i FM i luftvapen i helgen. Bäst lyckades 16-årige talangen Andreas Virtanen som bland 24 skyttar var allra bäst och sköt hela 575 poäng – nytt åländskt rekord.
– Det har gått så dåligt på träningarna och tävlingarna hemma, så det trodde jag inte, säger han.
Dessutom blev det en seger med andan i halsen; både tvåan Juho Kurki och trean Jaakko Björkbacka hade samma slutpoäng, men sämre sista serier.
– Jag kände att jag hade chansen först när jag såg mitt resultat. Jag bara sköt och räknade inte alls under tävlingen, berättar Virtanen.

Siktar mot EM
Motståndet i hans klass, A17, var tufft och startfältet innehöll elitskyttarna i åldersklassen.
– Det är stor skillnad att tävla på FM mot tävlingarna hemma. Man är mycket mer nervös och laddad, det är roligare att skjuta när det är lite nerver med. Man börjar ju kunna Bredmo, säger han med ett skratt.
Och ålänningen har stora framtidsplaner med sitt skytte.
– Det blir större med åren. Nu är det öspelen i sommar och förhoppningsvis kan jag vara med i EM någon gång.
Går det att bli världsskytt genom att träna i Bredmo?
– Nja, det skulle nog vara bra att komma till Finland och få experthjälp.

Ser och lär
Närmast väntar SFS-mästerskapen i helgen innan det blir lugnt på tävlingsfronten på bortaplan. Nästa stora evenemang är öspelen på Rhodos.
– Men där tävlar jag i miniatyrgevär som egentligen inte riktigt är min gren. Men jag är med och ser hur det kan gå till på stora tävlingar, säger Andreas Virtanen..
I samma klass i helgen fanns Tom Mattsson med som slutade på en 16:e plats med 548 poäng. I klass A20 återfanns Fredric Olofsson som blev elfte man med 561 poäng.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax