DELA

Vilket återtåg för judon i öspelen

JUDO. Tränaren Eva Fellman brast i gråt av glädje när Aso Hosseini kammade hem bronset. Då var två medaljer skördade till Åland med Diana Lindström som gulderövrare. Och bättre skulle det bli, i den allra sista individuella matchen bröt Samuel Mäki ned sin finalmotståndare.
För första gången på tolv år var judon tillbaka i öspelssammanhang. Och vilket återtåg! Stämningen i Verginahallen i Faliraki var fantastisk, supportrarna hade hejaklacksdueller och deltagarna minglade med varandra som gamla bekanta.
Damernas individuella finaler avgjordes innan herrarnas slutmatcher. I 78-kilosklassen hade Diana Lindström en raksträcka till finalen där Anna Achladioti från Rhodos stod för motståndet. I sitt första angrep tog åländskan tag i hemmaöspelaren och drämde henne i mattan – därmed var segern klar.
– Det gick ganska snabbt. Jag kände redan i går när vi var här att det är en hård matta och att jag inte hade någon lust att falla på den, så det var bara att gå in och kasta, säger hon leende efter segern.


Utnyttjar misstag
Lindström säger att motståndet inte är det hårdaste hon mött genom åren, men att det ändå var helt okej.
– Det roligaste var att vi var fyra i min viktklass, i FM var vi bara två. Det är kul att man får gå fler matcher, men man blir verkligen jättetrött även om det såg lätt ut, säger hon och fortsätter:
– Jag kanske inte sög ut all kraft och energi i mina korta matcher, men det finns ändå ingen tid att slappna av, då utnyttjar motståndaren ens misstag.
Hade du siktat på guld?
– Jag kom hit helt utan förväntningar, det är så svårt att säga när judon varit borta, man vet inte på vilken nivå det ligger.


Planerar framåt
År 2009 arrangeras judon även i de åländska öspelen, det är en av anledningarna till att Diana Lindström är med på Rhodos som en del av den nedresta delegationen.
– Jag tycker judon varit bra arrangerad och det är intressant att se hur de gör så vi vet hur vi ska göra. Dessutom har det varit jättebra stämning mellan alla judoöarna, vi planerar redan fram till 2015, säger hon.
Lördagens andra guldmedalj stod Samuel Mäki för i finalen -100 kilo mot Ragnar við Streym från Färöarna. Han tog greppet direkt och höll ner sin motståndare fram till seger.
– Det har varit ganska dåligt motstånd, men det beror ju förstås på vad man jämför med, säger han.


Häftig stämning
Inför den avgörande finalen hade han ingen särskild taktik.
– Nä, jag visste ju inte hur han skulle vara att möta – utan jag gick in för att avgöra så fort som möjligt.
Publiken fanns hela tiden alldeles intill skådeplatsen, vilket han tycker var både bra och dåligt.
– Det finns ju två sidor, dels är det svårt för oss vid sidan av att följa matcherna och våra motståndare, dels ger det en så j-la bra stämning! Det känns ganska häftigt med publikstöd.


Snabb kontring
Utöver de två gulden, kan Aso Hosseini stoltsera med ett brons i 60-kilosklassen. Efter en enträgen kamp besegrade han Jeff Wilbert från Prince Edward Islands efter en kontring.
– Jag är jättenöjd. Man vet inte hur det ska gå, man tänker inte på det, säger han och ler dagens bredaste leende.