DELA

”Vi har en bra chans”

FOTBOLL. Det är dags för vårens största dammatch på åländsk mark då topplagen Åland United och HJK drabbar samma på lördag i Bengtsböle.
– Det blir tufft men jag tror vi har en bra chans, säger ÅU-anfallaren Sarah Engblom.
På lördag spelas vårens stora damfotbollsmatch i Bengtsböle. Tabelltrean Åland United möter serietvåan HJK från Helsingfors. Förra året slutade mötet på åländsk mark 1–1. Då slog Sarah Engblom in kvitteringsmålet i den 87:e minuten.
– Det var nog vår bästa match den säsongen. Vi var värda en poäng och det kändes som en seger, säger Engblom om 1–1-matchen i Markusböle.

Backar inte hem
Förra säsongen satsade Åland United offensivt mot HJK vilket alltså gav resultat. Men då laget i år försökte köra samma sak borta mot FC Honka blev det storstryk med 5-0. Kommer åländskorna att backa hem på lördag?
– Det tror jag inte vi gör, säger Engblom.
HJK har tappat duktiga Eveliina Sarapää till konkurrenten Honka men Helsingforslaget har ändå ett riktigt slagkraftigt lag. På topp återfinns Jessica Thorn som leder skytteligan med sju mål på lika många matcher.

Öspelen mitt i
Engblom säger att det är inspirerande att laget fått en så bra början på säsongen. Laget har nu sju poängs försprång till TiPS, KMF och FC United som alla har nio poäng.
Damligan i år har ett annorlunda upplägg. Efter att 18 omgångar är spelade delas serien upp i en övre och nedre slutserie.
Engblom konstaterar att det gäller att vara på topp hela säsongen och att det blir tufft med så många matcher.
– Och så har vi öspelen mitt i så vi får inget uppehåll.

Inget strykgäng
Serien ser i år ut att bli jämnare än på länge. Bakom ÅU i serien är det riktigt tajt. Och något riktigt strykgäng existerar inte detta år.
– Det finns inget lag som FC Espoo förra säsongen, säger Engblom.
Åland United, som slutade fyra i ligan förra säsongen, har alltså inledningsvis riktigt bra häng på toppduon FC Honka och HJK.
– Vi är ett bättre lag i år, slår Engblom fast.

Fem mål av Sjölund
ÅU:s främsta målskytt så här långt är fjolårets skyttedrottning Annica Sjölund som nu är uppe i fem fullträffar. Mathilda Mörn har hittat rätt tre gånger, Ing-Marie ”Mimmi” Holmberg har två mål på sitt konto och förra helgen gjorde Natalia Rickne sitt första ligamål.
Engblom, som gjorde fyra mål under debutåret i ligan, väntar ännu på sin första fullträff för säsongen.
– Vi får hoppas att det lossnar på lördag, säger hon.
Matchstart i Bengtsböle är 17.00.

BJÖRN EKLUND