DELA

Världsstjärna laddar på Andersudde

TENNIS. Li Na är rankad tia i världen. Hon har några vunnit några stora turneringar men jagar fortfarande sin första grand slam-titel.
Nästa försök får hon på US Open i augusti och för att vara i toppform där tränar hon just nu på Åland.
Och troligtvis får hon i veckan sällskap av fler världsstjärnor på Andersudde.
Klockan börjar närma sig halv tolv på onsdagsförmiddagen. Sedan nio på morgon har tiorankade tennisstjärnan Li Na varit nere på tennisbanan på Andersudde med sin tränare Thomas Högstedt. Hennes grundslag från baslinjen är hårda och de ljuder högt i den tomma tennisarenan som har plats för bortåt 1600 besökare.
– Det är första gången som jag tränar på ett sånt här ställe. Normalt så tränar jag hemma i Kina eller på stora banor i anslutning till turneringar där miljön är stressande. Här är det lugnt och fridfullt och det ger mig möjlighet att fokusera på träningen utan att störas av andra, säger hon.


Unik tennisarena
Svensken Thomas Högstedt, som har tränat den 28-åriga kinesiskan på heltid i tre år, menar att valet föll på Andersudde just för att få träna i fred.
– Jag tror knappast att det finns någon liknande arena i världen i en sån här miljö. Det är klart att banorna vid grand slam-turneringarna finns med all historik och så där, men där är det väldigt många banor och mycket folk. Att kunna träna så här utan att man störs av någonting, det är helt unikt. Normalt lever hon ett väldigt hetsigt liv där folk drar i henne överallt. Hon blev ju enormt stor nu i januari när hon som första kinesiska blev rankad topp tio i världen, säger han.
Och det stora målet som hon laddar inför nu är bara några veckor bort. Träningslägret på Andersudde är för att vara i toppform lagom till US Open i New York i augusti då hon hoppas ta sin första grand slam-titel.
– Min dröm har alltid varit att vinna en grand slam så jag hoppas att jag gör det på US Open. Men det är lättare sagt än gjort och det gäller att ta match för match, säger Li Na.


Fler världsstjärnor på gång
I juni vann hon WTA-turneringen i Birmingham och hon har sedan tidigare ett par andra titlar i bagaget. Och det är främst det senaste året som har hon tagit ett rejält kliv framåt. På grand slam-turneringarna i Wimbledon och Australian Open i år tog sig till kvarten respektive semifinal men åkte ut mot världsettan Serena Williams och världstrean Venus Williams.
– Året har börjat riktigt bra för mig. Thomas har pressat mig och den energi han har på banan när vi tränar har stärkt mig. Innan jag tränade med honom trodde jag aldrig att jag skulle ta mig till topp 20, men han var den första som sa att jag det kunde jag visst det. Och steg för steg har jag nu förbättrats, säger Li Na.
Och när planerar du att ligga etta på världsrankingen?
– Oj, det var en svår fråga. I slutet av året hoppas jag, men det blir nog tufft, säger hon.
Li Na är inte den enda spelaren som tänkt ladda inför US Open på Andersudde. I dagarna kan hon få sällskap av ytterligare spelare från den absoluta världseliten. Tanken är att åtminstone världsfyran danska Caroline Wozniacki ansluter under torsdagen.

Text: Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478