DELA
Foto: Goodlift.infoVÄRLDSREKORD Marcela Sandvik bänkade världsrekord två gånger om på styrkelyft-EM i tjeckiska Pilsen: först 120 kilo, och sedan 125.

Världsrekord när Sandvik tog EM-guld

STYRKELYFT. 41-åriga Marcela Sandvik gick in i onsdagens styrkelyft-EM som femterankad i 52-kilosklassen bland de åtta anmälningsvikterna med sina 400 kilo.

I knäböjen inledde Ålands kraftsport-esset med att klara 135 kilo i första försöket, 140 i det andra – innan hennes sista lyft på 145 kilo blev underkänt med domarsiffrorna 1–2.

Inför gren två var Marcelas Sandviks målsättning glasklar: hon skulle klara 120 kilo och sätta veteranvärldsrekord i bänkpress på en styrkelyftstävling (regelverket skiljer rekord som slås i bänkpressmästerskap åt från de som noteras i styrkelyftsmästerskap). Sandvik tog 115 kilo i första lyftet, slog världsrekord med 120 i det andra och putsade detsamma med ett avslutningslyft på 122,5 kilo.

Världsrekordnoteringen gav delgrensguld och distansen ned till tvåan Kateryna Klymenko, Ukraina, var sju och ett halvt kilo.

I marklyftet lyfte Marcela Sandvik 140 kilo som bäst, landade på en totalsumma om 402,5 kilo och blev EM-femma i sammandraget. Vann gjorde Valentina Vermenyuk på 465 kilo, efter att tvåan Kateryna Klymenko missat sitt sista marklyft om 182,5 kilo och därmed sumpat guldet med två och ett halvt kilo i totalen. Fransyskan Vanessa Martin tog EM-brons på 422,5 kilo.

– Jag är nöjd med min tävling. För några veckor sen drog jag på mig en ryggskada så jag kunde inte träna så mycket marklyft, men det kändes bra ändå, säger Marcela Sandvik.

– Det enda som stör är att jag inte vet riktigt hur jag ligger till i bänkpressen. Alla tre lyft kändes lätta, jag hade nog kunnat lyfta ännu mer – men vi var taktiska och valde en vikt så att jag inte skulle riskera guldet.

Läs mer i torsdagens Nyan

Oskar Magnusson