DELA

Världsmästaren till Åland och internationell Fifa-cup

E-SPORT. Examensarbetet blir åländsk E-sporthistoria.
På lördag samlas Fifa-eliten på Åland för en turnering i Maxinge.
– Det känns hur stort som helst, säger arrangören Freddy ”Frazer” Ackrén.
När Freddy Ackrén i höstas började spåna idéer om tänkbara examensarbeten med klasskompisarna Pontus Wiktorsson och Magnus Hassel – som studerar företagsekonomi på Ålands yrkesgymnasium – slog man tidigt bort tanken på tunga teoretiska uppsatser.
– Eftersom jag själv varit med i SM i Fifa tidigare så tänkte vi att det vore passande att göra något praktiskt och anordna en turnering på Åland, säger Freddy Ackrén som går under smeknamnet ”Frazer” i Fifa-sammanhang.
Sagt och gjort.
På lördag väntas ett fyrtiotal E-sportvirtuoser delta i den första internationella Fifa-turneringen som arrangerats på Åland.
Däribland den svenske världsmästaren, Ivan ”Boraslegend” Lapanje, som fick 140 000 dollar för sin VM-titel 2013.
– Jag känner honom från tidigare eftersom jag varit med i turneringar med honom förut. De svenska spelarna hör till de bästa i världen så det är roligt att det är en tio stycken därifrån som kommer hit. Sen blir det några från Finland och resten ålänningar, säger Freddy Ackrén som menar att det blir svårt för hemmaspelarna att hävda sig i konkurrensen.
– Jo, det lär bli tufft. Men det finns några som kanske kan skrälla som Adam ”Toolken” Nyberg, Emil ”Grem” Mattsson och Rezgar ”ramani441” Amani.
Tolv 32-tums TV-skärmar kommer att riggas i Maxinge på lördag och turneringen blir ett ovanligt inslag i köpcentret. Gruppspelet drar i gång på förmiddagen och framåt femtiden på eftermiddagen avgörs finalen som visas på storbildsskärm för besökarna.


1 000 euro till segraren
”Maxinge Challenge” avgörs på Playstation 3-konsoler och sponsorpengar från Maxinge och Paf ger vinnaren 1 000 euro, tvåan 600, trean 300 och fyran 100.
– När jag berättade om konceptet för våra sponsorer och att världseliten skulle komma hit så var de villiga att gå in med pengar direkt. Hela projektet har flutit på bra hela tiden utan några hinder, och det känns hur stort som helst att vi får en sån här turnering på Åland, säger Freddy Ackrén.

Oskar Magnusson