DELA

Världens starkaste showade i Strandnäs

FOTBOLL. Svenske Magnus Samuelsson är en av de mest framgångsrika någonsin i tävlingen ”Strongman”. I går showade han inför ett hundratal personer vid ett reklamjippo i Strandnäs.
När Magnus Samuelsson går och sover brukar han väga 149 kilo. Bara det faktum att han vaknar tre kilo lättare varje morgon får en att förstå vilken enorm mänsklig byggnad han är. Hur känns det egentligen att vara bland de starkaste i världen?
– När det hände kändes det ganska overkligt. Men jag har vant mig vid tanken att jag är lite starkare än andra, säger Samuelsson.
När vi träffar honom är det lätt att förstå varför han kallas ”The Viking” i USA. Förutom sin inte så anspråkslösa vikt är han dessutom 2 meter lång och bär ljust skägg till sina klarblåa ögon..
Han är, och har länge varit, Sveriges starkaste man och vann VM, eller ”Strongman” som tävlingen kallas, 1998. Förutom det har han stått på pallen åtskilliga gånger.

Uppvärmning
Om några veckor är det VM-dags igen. Så att lyfta 170 kilo tunga järnklumpar som uppvisning var rena uppvärmningen.
– Nog finns det en del kvar att ta av, säger han utan att vara det minsta dryg.
Av naturliga orsaker, bland annat det stora intresset för Strongman, för sig Magnus Samuelsson mycket avspänt med media. Han svarar på frågor som han inte har gjort något annat. Och det märks att man inte behöver offra humor för att bygga muskler.
– Jag försöker vara en tänkande människa. Man får väl använda de få celler man har, säger han och ler.
Inför en knappt 100-hövdad publik visade han bland annat hur man kan öppna en ölburk genom att helt enkelt krossa den mellan händerna. För det behövs omkring 300 kilos tryck. En stekpanna böjde han ihop i förbifarten.
– Man kan göra väldigt praktiska saker när man är stark, skojar han till en skrattande publik under sin show.

Motivationen viktig
Samuelsson har haft ryggproblem under sin aktiva tid och har fajtats med ett diskbråck mellan fjärde och femte kotan. Men trots att han är 37 år menar han att han är lika stark som förut.
– Man lever vad vi vet bar en gång, och tycker jag att man ska syssla med sånt man tycker är roligt. Det har mycket med motivationen att göra, innerst inne gör jag det här för att det är kul, förklarar han var han har fått sin styrka ifrån..
– Som mycket annat började allt av en slump. Min bror fick en skivstång när jag var 17, det var då det tog fart, berättar Samuelsson som också har hållit på med friidrott och slalom under sin uppväxt.
Magnus Samuelsson är lantbrukare till yrket och förnekar inte att det är praktiskt att kunna använda kroppen till arbete på gården. Det talas förstås mycket om hans styrka i hemtrakterna, men ibland räcker inte ens Östergötlands biffigaste armar till för att täcka överdrifterna.
– Vissa historier om saker man gjort skulle man var nöjd om man gjort hälften så bra, avslutar kraftpaketet innan han går och skriver autografer.

Text & foto: ISAC BOMAN

isac.boman@nyan.ax