Uppryckning gav IFK segern

ISHOCKEY. Det behövdes en periodpaus och ett frustrerat bortalag. Sedan kunde IFK Mariehamn ta över lördagens match och bekvämt vinna med 7–2 mot SoPA.
– Hela laget gjorde en bra insats och målvakten gjorde en fin insats, säger IFK:s tränare Mikael Rosbäck.
Det var två sekvenser i den första perioden som vände matchen till IFK:s fördel. Först Philip Thimms uppoffrande spel vid reduceringsmålet och sedan Henri Aaltovirtas räddning med en minut kvar. Vi börjar med reduceringen.
Relativt snabbt kunde SoPA ta ledningen med 2–0 och IFK Mariehamn var inte alls med i matchen. Långsamma i anfallszonen och alldeles för snälla i defensiven. Så helt plötsligt fick Thimm skottläge i slottet.
Han siktade, sköt och kastade sig mot mål för att slå in returen. I kalabaliken framför målvakten kunde Marcus Englund slå in reduceringen och det blev ett mål som stärkte självförtroendet hos IFK.
– Det blev lite jävlaranamma när vi fick 1–2. Sen stod matchen och vägde när de fick ett läge som vår målvakt räddade, säger Mikael Rosbäck.

Nytt lag i andra
Då var det en minut kvar av den första perioden och IFK tryckte på i anfallszonen. Men ett misstag, några snabba passningar och så var en SoPA-spelare helt ren med Henri Aaltovirta. Men det blev inte 1–3.
Istället var Aaltovirta riktigt kylig. Han stod upp länge, lät SoPA-spelaren göra den första rörelsen och räddade sedan med benskydden.
– I första perioden fick vi inte någon fart, säger Rosbäck. Vi gjorde några tekniska missar och då satte de pucken direkt.
Men ett ordentligt snack i periodpausen ändrade helt på spelet. IFK kom ut som ett nytt lag och började åka skridskor istället för att fastna i SoPAs tempo. Och det lönade sig.
Andreas Stenberg kvitterade 3.48 in i perioden efter att från nära håll stänkt upp pucken i krysset och även ledningsmålet kom från Stenbergs klubba. Pucken kom ut från sarghörnan och efter fint samspel med Daniel Gullans satte Stenberg 3–2.

Inga problem i tredje
Just Stenberg var tillsammans med Philip Thimm och Daniel Sederström IFK:s bästa spelare för dagen. Tråkigt dock för Sederström som utgick på grund av skada i slutet av den andra perioden.
Och om nu Thimms och Aaltovirtas spel var avgörande i den första perioden så var SoPAs många utvisningar direkt avgörande i den andra perioden. IFK fick bland annat chansen att spela fem mot tre i periodens mitt och avgjorde då matchen.
– De tog timeout men det hjälpte inte, säger Rosbäck. Vi satte 4–2 och 5–2 och hade bud på mer.
De målen Rosbäck pratar om gjordes av Philip Thimm och Daniel Sederström medan Thimm och Johannes Dahlman prickade in de två sista målen i den tredje perioden.