DELA

Unga Kometer med heta klot

BOWLING. Det är dags för de unga att ta över. Och de gör det med raketfart. Komets juniorer tävlar redan med de vuxna. Och åderskillnaden kan ibland vara stor som en split.
På bilden syns Casper Gustafsson, till vänster, och Leo Granholm.
Tjejerna spelar i rosa tröjor. De ville ha egna. För att skilja sig från killarnas röda. Men färgerna blandas frekvent när Komets juniorer har sin tisdagsträning. Nu är det uppehåll i serien men Komets satsat på ungdomarna och sparrar dem frekvent med de vuxna.
– Vi driver en bowlingskola tillsammans med Käglan för de som vill satsa och vara med och tävla. De får vara med i alla tävlingar. Även vuxenserierna, säger Komets ordförande Stefan Holmqvist.
Det handlar om 12 juniorer i åldrarna 12 till 15 år. Och generationsväxlingen är nödvändig menar Stefan. De spelar i Ålandsseriens division III. Spelarna där snittar ungefär 150. För Komets juniorer har det väl inte gått jättebra och de ligger bland de sista. Men så är det ju det där med åldersskillnaden. Och rutinen.
– Det finns flera duktiga bowlare som kan gå hur långt som helst om de fortsätter, säger Holmqvist. Och vi får stort stöd av föräldrarna.

Möter pensionärer
En av de unga bowlare som det gått bra för är 15-åriga Jennifer Karlsson. Nu senast i förbundskampen mot Dalarna i helgen spelade hon ihop 594 poäng över fyra serier. Tyvärr förlorade dock Åland sammanlagt. Men för Jennifer var det något annorlunda att för en gångs skull möta jämnåriga bowlare.
– Vi brukar spela mot pensionärer, säger hon. De brukar tycka det är kul att spela mot yngre.
Jennifer har tränat bowling i två år och detta är hennes första år som seriespelare. Hon satsar inte jättehårt men tränar två gånger i veckan. Och hon tycker det är jättekul. Men några direkta framtidsplaner har hon inte.
– Jag har inte gjort några speciella rekord. På träning har jag gjort 197 och på träning 174. Men det kan bli bättre.

Vill bli så bra som möjligt
Då har Kim Nyman, 14, större mål för framtiden. Han bowlar tre till fem timmar om dagen. Varje dag. Rekordet för honom ligger på 289.
– Jag kommer satsa ganska mycket. Inte har jag några mål på att bli proffs. Men jag ska försöka bli så bra som möjligt. Att komma upp till 200 i snitt. Nu har jag 160. Jag hoppas på det innan jag fyller 18.
Kim spelar i alla serier. Även riksserien. Och när det inte går som han vill får publiken märka det.
– När det går dåligt får jag lite utbrott, säger han. Annars brukar jag peppa mina medspelare.
För juniorerna drar serien igång igen den 5 januari. Men Stefan Holmqvist säger att de försöker hitta någon turnering i Stockholm under tiden. Dessutom planers det en egen serie för damerna. Som det är nu måste de spela med herrarna. Men detta är ännu bara framtidsplaner.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax