DELA

Tufft program väntar Åland United

FOTBOLL. Åland United har förhoppningsvis tre färska poäng att hämta i morgon kväll mot SC Raisio på bortaplan. Därefter väntar ytterligare tre matcher inom loppet av tolv dagar.
– Om ÅU lyckas få med sig tillräckligt många poäng från dessa fyra matcher är det troligt att man kan vara med och slåss om medaljerna i höst, säger ordförande Jan-Ove Fellman.
Åland United har sedan 1 april avverkat åtta matcher i damernas liga, vilket hittills resulterat i 16 poäng och en tredje plats i tabellen. Nu väntar inte mindre än fyra matcher på tolv dagar.
– Orsaken till det tuffa programmet är Ålands deltagande i öspelen kring månadsskiftet juni/juli, meddelar klubbordförande Jan-Ove Fellman.
Första drabbningen sker redan i morgon kväll när laget möter SC Raisio som ligger nästsist i tabellen med fyra insamlade poäng på sju matcher. I fjol besegrade åländskorna laget med 3–1 på hemmaplan och fick nöja sig med 1–1 på Resos arena. I ligacupen i februari i år blev det också en jämn match resultatmässigt efter 1–1 efter mål av Ing-Marie ”Mimmi” Holmberg.

Nästan skadefritt
Förutsättningarna är goda, laget har en skadefri trupp med undantag av Elisabet Landolf som knäskadas vid senaste hemmamatchen. Omfattningen är ännu inte är helt klarlagd. Ett tillskott i truppen är unga talangen Petra Björkman, född 1990, som tidigare representerat IFK Mariehamn.
– Petra debuterade för ÅU i bortamatchen mot KMF och har de senaste två veckorna ”provtränat” med ÅU och har nu tagit beslutet att satsa vidare tillsammans med laget. Inledningsvis kommer Petra fortsättningsvis huvudsakligen få sin matchträning hos IFK, säger Fellman.

Månades spelare
Samtidigt kan noteras att anfallaren Annica Sjölund utsetts till maj månads spelare i damligan, vilket innebär att hon återupprepar bedriften från i fjol då hon blev juli månads bästa spelare.
– ÅU:s framgångar har inte gått obemärkt förbi hos finska bollförbundet. Annica Sjölund är nu i det närmaste bofast i det finska damlandslaget och flera av de yngre spelarna är aktuella för kommande landslagsuppdrag i NM och EM-kval, rapporterar Jan-Ove Fellman.
Efter kvällens match väntar TiPS på hemmaplan 9 juni innan de två bortamatcherna mot Ilves 13 juni samt PuiU 16 juni.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax