DELA

Tuffa SFI-finaler för hemmahopp

FRIIDROTT. IF Åland strävade mot silver men fick nöja sig med en fjärde plats när SFI-finalerna avgjordes på WHA.
– Det var inte så många som gjorde det där kanonfina, det lilla extra, säger lagledaren Sune Manselin.
Bildspel
Något guld skulle det inte bli, det var IF Åland på det klara med redan inför Svenska Finlands idrottsförbunds finaler i friidrott hemma på Wiklöf Holding Arena. Inte med suveräna IK Falken som motståndare.
Men ett silver hade laget förhoppningar om. Dock försvann en del givna poäng med Hanna Wiss som inte kunde ställa upp på grund av en lårskada. Och i övrigt lyckades de flesta ålänningar inte riktigt toppa formen under helgen. När sammanräkningen var klar visade det sig att IF Åland slutade på en fjärde plats, en bra bit från bronspengen.
– Jag tycker ändå det känns som det gick ungefär som vi väntat oss. Men jag tycker det överlag varit sämre drag i lagen än tidigare år, jag vet inte riktigt vad det beror på, säger Sune Manselin.
En ”normal insats” är summan av vad han hunnit se direkt efter tävlingarna.
– Det är inte så många som gjort det där kanonfina, det lilla extra. Sjukdomar spelar roll och visst är det ett stort avbräck när idrottare som Hanna Wiss och Joel Thölix är borta, säger han.

Höga höjder
Mest imponerad är han av Lucas Mattsson som tangerade sitt personbästa i höjdhopp. Och Lucas själv är naturligtvis nöjd. Han klarade 171 centimeter och var nära att ta höjden på 174 som var nästa steg.
– Det kändes väldigt bra, men i de sista hoppen började jag stelna till. Jag sprang ju 800 meter tidigare och det kanske inte var det bästa tidsschemat för mig. Dessutom var det stressigt att hinna till stafetten direkt efter, säger han.
Hur är din höjdform?
– Hade de höjt till 172 eller 173 hade jag tagit det, så bra kändes det. Målet nu är att ta 172, det är åländskt rekord i 15-årsklassen.
Hur gammal är du?
– 15, så jag har resten av året på mig, säger han och skrattar.

Hjärnskakning
I 1.500 meter blev Marcus Svensson femma och lyckades springa hem nytt personligt rekord på 4.33,82. Detta trots att han fick hjärnskakning bara två dagar innan loppet.
– Läkarna gav klartecken. Jag ställde upp för laget, ville ha roligt och ta mig runt. Men nu gör det ont i huvudet, säger han efteråt.
Andreas Henriksson hoppade längd och slutade sjua på 5.83 meter.
– Jag hade behövt fem hopp, det var först i slutet jag fick ordning på det, säger han.
Längdhopp är dock inte hans starkaste gren.
– Jag hade hellre hoppat höjd eller tresteg, men jag behövdes för att fylla ut den här platsen, säger Henriksson.

Wissmans skor
Ett annorlunda inslag på WHA var vad Erica Nordqvist hade på fötterna i sitt 400 meterslopp där hon slutade tia på tiden 1.07,84.
– Det är Johan Wissmans skor, berättar hon.
Den svenske friidrottsstjärnans spikskor hamnade hos henne av en slump.
– När jag satt på tåget på min resa hem till Åland fick jag veta att de ville att jag skulle vara med här på SFI-finalerna. Men jag hade ju inga grejer med mig, säger hon.
Nordqvist ringde en vän i Stockholm som hade lösningen. Vännen hade nämligen fått tag på Wissmans skor efter Finnkampen.
– De slänger ju ut dem i publiken hur som helst när de är sponsrade och får nya skor till varje tävling. De passade perfekt, så nu har jag sprungit i Johans skor, säger Nordqvist.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax