DELA

Treier delaktig i Mäkäräinens framgångar

ALLMÄNT. Christoph Treier, mental tränare, började till den är säsongen att arbeta med det finska skidskyttelandslaget. Framgångarna lät inte vänta på sig och Kaisa Mäkäräinen vann ett VM-guld, ett VM-silver och den totala världscupen.
Hur länge har du arbetat med VM-medlaljören?
– Jag började jobba för finska skidskyttelandslaget förra sommaren. Det var landslagsledningen som tog kontakt med mig och jag jobbar med hela landslaget. Kaisa såg direkt en stor nytta i att jobba med det mentala. Hon är bra på att åka skidor men har haft problem med skyttet. Det har blivit så att jag jobbat lite mer med henne.

Vad har ni jobbat med i år?

– Det är egentligen att tänka så lite som möjligt och det är inte så lätt alla gånger. Det gäller att sätta stopp för alla tankar på skjutvallen. Vi har jobbat med fokuseringsförmågan, koncentrationen och självförtroendet.

Varför tror du det gått så bra i år?

– Det finns flera bitar, det är svårt att peka på något specifikt. Fokuseringen har varit viktig, Kaisa har visat en väldigt bra attityd till mental träning under hela säsongen, hon är öppen för nya tankar.

Hur delaktig känner du dig i hennes framgångar?

– Det är ett teamwork, bland annat fick skidskyttelandslaget en ny chefstränare till den här säsongen som har kommit in med nya ideér. För mig är det extra roligt att få uppleva idrottare som går från att vara relativt okända till att vinna VM-guld. Det var samma situation när jag började jobba med rallyföraren Marcus Grönholm. Det är ju därför jag hjälper dem, för att de ska prestera bättre.

Hur ofta har du jobbat med Mäkäräinen?

– Under träningsperioden träffades vi i Vuokatti och jobbade rätt intensivt under hösten. Under vintern har det blivit någon träff men de flesta gånger hörs vi per telefon och det blir rätt ofta.

Ska du fortsätta jobba med skidskyttelandslaget?

– Det är tanken. FM i skidskytte avgörs första helgen i april och då ska vi utvärdera säsongen och börja planera inför nästa säsong.

Vem har du till som du jobbar med?

– Jag har cirka 50 proffsidrottare som jag arbetar med nu. Det som varit roligast i år är naturligtvis Mäkäräinens framgångar och även de finska slalomåkarna Andreas Romar och Marcus Sandell. Det är två som jag jobbat mycket med, det är väldigt intressant att jobba med yngre idrottare som stagnerat lite men som sedan tar ett stort kliv framåt, det är kul att se.

Var håller du själv hus nuförtiden?

– Jag är ganska mycket på Åland, varje månad jobbar jag fyra-fem dagar där. Jag har en mottagning i Karleby och sedan blir det självklart rätt mycket resor.

Dan Sjöblom

dan.sjoblom@nyan.ax