DELA

Toppnamn med i Viking Pool Challenge

FRIDYKNING. Ett helt stim av topplacerade VM-deltagare finns i startfältet när Viking Pool Challenge ordnas i Mariebad i helgen.
– Vi har ett jäkla starkt startfält, särskilt i dynamisk utan fenor, berättar åländske fridykaren Anders Larsson, som själv satsar på att sätta svenskt rekord i grenen på lördag.
I dag och i morgon ordnas den årligen återkommande fridykningstävlingen Viking Pool Challenge i Mariebad. Nytt för i år är att FM i fridykning sammanfaller med tävlingen.
– Förra året hade vi svårt att locka finländarna, så då ansökte vi om att få ordna FM här i år. Det fick vi och nu är startfältet det största vi haft under de år vi ordnat tävlingen, säger Larsson.
32 fridykare är anmälda. Förutom finländarna deltar svenskar, en tysk och en dansk. Från Åland ställer fyra fridykare upp.
– Jag själv hoppas mest på grenen dynamiskt utan fenor. Har jag en bra dag ska jag kunna komma upp i svenskt rekord, säger Larsson.
De övriga ålänningarna som deltar är Ingela Karlsson, Eva Ernkrans och Staffan Sonntag.
– Eva har det åländska rekordet i alla tre grenar det tävlas i i helgen och hon kommer säkert att försöka förbättra dem. Man kan nog vänta sig en drös åländska rekord under helgen, tror Larsson.
Han påpekar dock att det är svårt att ladda optimalt när man är med och arrangerar tävlingen.
– Åker man bort och tävlar så går man bara runt och myser och tar det lugnt dagarna före tävlingen. Nu blir det mer stress, men det är en utmaning det också.


Mental utmaning
Grenarna det tävlas i under helgen är dynamiskt utan- och med fenor samt statiskt.
Dynamiskt innebär att man simmar längder under vattnet. Hur lång tid man tar på sig spelar ingen roll, det är hur långt man klarar av att simma innan man måste gå upp efter ny luft som räknas. Statiskt innebär att man ligger stilla under vattnet och håller andan så länge man kan.
– Det är de här grenarna man tävlar i inomhus. Sedan finns det grenar där man dyker på djupet i havet, berättar Larsson.
Vilket är roligare?
– Personligen tycker jag att båda varianterna är lika roliga. Det är utmanande på olika sätt, fridykning på djupet är mer fysiskt utmanande medan fridykning i pool är mer mentalt utmanande. Det blir så eftersom man alltid har nära till ytan när man dyker på längden, man vet att det bara är en meter upp när det börjar bli jobbigt att hålla andan.


Toppnamn
Bland fridykarna som gör upp i helgen finns flera riktiga toppnamn med. I dynamiskt utan fenor deltar bland annat trean, sexan, sjuan, nian och elvan i grenen på VM senast, och även i dynamiskt med fenor finns flera ur världseliten med.
– I FM tror jag Mikko Pöntinen, som har det finländska rekordet i dynamiskt utan fenor och som slutade trea på VM, har en bra chans, liksom Jonérik Ekström som har det finländska rekordet i dynamiskt med fenor. När det gäller segern i hela Viking Pool Challenge tror jag att svensken Jens Schou har en bra chans också.
Bland damerna varnar Larsson för en stark nykomling som kan komma att blanda sig i toppstriden.
Veera López-Lehto från Finland, hon är jätteduktig. Svenskorna Klara Hansson och Sofia Tapani är också riktiga toppnamn.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462


Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax