DELA

Tommy redan taggad för nästa säsong

FOTBOLL. Det blev ingen medalj och det blev ingen Europaplats för Örebro SK i år.
– Men vi har spelat jämnt med topplagen och inte varit sämre än dem. Nu är alla redan taggade inför nästa säsong, säger Tommy Wirtanen, ålänningen som i år gjort sin första säsong i Allsvenskan.
Örebro SK:s målsättning inför säsongen 2009 var att placera sig bland de fem bästa lagen i Allsvenskan. Länge hade man också häng på topplagen men det räckte inte riktigt hela vägen fram. I stället blev det till slut en sjätteplats för klubben.
– Visst var vi besvikna och det var många som kände att tänk om vi hade tagit poäng i den eller den matchen. Vi har ju ändå spelat jämnt med topplagen och inte varit sämre än dem, men det gäller att ta poäng i rätt matcher, säger Wirtanen.
För egen del säger Wirtanen att debutsäsongen i Allsvenskan varit lyckad.
– Det har varit skoj, riktigt roligt att pröva något lite annat och att komma bort från Åland. Jag har trivts jättebra, vi har ett fantastiskt bra lag med trevliga killar och jag trivs bra i staden.
Wirtanen säger också att han utvecklats positivt under säsongen.
– Det blir automatiskt en nytändning när man kommer till ett nytt lag, får en ny tränare och måste visa vad man går för. Jag har gått framåt och blivit bättre på allt möjligt. Jag har fått spela på många olika positioner och passningsspelet har också blivit bättre.


Ny position
Under säsongen har Wirtanen spelat 23 matcher för ÖSK i Allsvenskan, 13 av dem från start. Och ofta har han tagit plats som högerback.
– Jag har varit nöjd med den speltid jag fått. Jag har spelat högerback när vår ordinarie varit skadad, sedan kom han tillbaka nu på slutet och då blev det mer inhopp för mig.
Hur har det varit att spela som back då? Det är ju inte en position man var van att se dig i under tiden i IFK Mariehamn.
– Det har känts bra. Det är klart att det varit någon match som det varit lite tufft när det inte gått så bra för laget, men egentligen spelar det inte så stor roll för mig vilken position jag spelar på.
Wirtanen tycker inte heller att han varit med om något riktigt bottennapp under säsongen.
– Inte personligen i alla fall men det är klart att vi som lag har haft några sämre matcher, vi hade till exempel tre matcher i rad då vi förlorade med 0-3, det var ju inte roligt. Annars tycker jag att vi varit ganska jämna.


Största skillnaden
Slutligen säger Wirtanen att säsongens höjdpunkt har varit att spela mot årets allsvenska mästare AIK.
– Det var extra kul när vi mötte dem och det satt 23.000 personer på läktaren, det är lite annat än vad man är van vid. Det är annars mest det som skiljer Allsvenskan från finska ligan, inramningen.
Nu väntar några veckors ledighet för Wirtanen och resten av laget, men att den före detta IFK Mariehamnaren är laddad inför nästa säsong märks tydligt.
– Alla är redan taggade inför nästa säsong. Så länge vi inte tappar för många spelare så tror jag att vi ska kunna vara med och kämpa om topplaceringarna. Annars är förhoppningarna att jag själv ska fortsätta utvecklas och att jag ska få spela så mycket som möjligt.

MALIN LUNDBERG