DELA

Thorvald ändrade sin livsstil

CYKEL. Mariehamnaren Thorvald Jansson ändrade livsstil för knappt två år sedan. Han slutade röka, började motionera och rasade således i vikt.
I maj debuterade han i de lokala cyklingstävlingarna – och har vunnit två av dem!
– Det är aldrig för sent, säger han.
I augusti är det två år sedan Thorvald Jansson slutade röka. Det blev startskottet till en helt ny livsstil.
– Jag slutade för hälsans skull. Och jag kände att det var dags att börja röra på mig också, jag fick en massa överskottsenergi när jag lade av, säger han.
43-åringen testade många olika motionsformer, men det var vid cyklingen han stannade. Tillsammans med sin kusin Dan Jansson började han träna aktivt.
– Det är en bra motionssport som är skonsam mot knäna, man får så lätt ont när man springer. Men cykling ger inte så mycket skador, och det fungerar bra för mig, det håller mig frisk.

”Ett bra gäng”
Han är redan på sin andra cykel, ett tävlingsfordon i grant turkosa med bockstyre.
– Jag har trappat upp hela tiden, det är roligt att jobba upp konditionen. Det blir ungefär 50-100 kilometer per dag, vilket är ganska tidskrävande – men det går bra när jag bara har mig själv att tänka på, säger Thorvald.
I höstas hängde han med när Ålands idrottsdistrikts cykelsektion arrangerade en höstcykeltur till Järsö.
– Det var roligt att träffa andra som också höll på. Och i vintras ordnade de spinning på Avancia, och då lärde jag känna de andra bättre på vägen. Det är ett bra gäng som håller på.
I början på maj deltog han i sitt första cykellopp, där det blev en andra plats i Kattbytempot. Det följde han snabbt upp med två segrar; en i Pålsbölerundan och en i klassiska Floratrampen som avgörs varje Kristi himmelsfärdsdag.
– Jag har inte haft något mål med tävlingarna, utan jag ser det som en rolig grej och en utmaning, säger han ödmjukt.

Mot Vätternrundan
Han poängterar att Bosse Jansson är den som är bäst på tempo, och i ÅM över 30 kilometer i den grenen i onsdags var det just Bosse som tog hem segern före Thorvald.
– Han är otrolig på det.
Huvudmålet för all träning och tävling på hemmaplan, sker 15-16 juni.
– Jag siktar mot Vätternrundan, men jag är mest med för att delta och tänker cykla med de andra ÅID:arna.
Anledningen till att han fastnat inom cykelsporten, utöver den skonsamma formen, är farten.
– Det går fortare än att gå! Man cyklar normalt i hastigheter på 25-40 kilometer beroende på hur motiverad man är. Men i stan går det knappt att cykla alls, det är dålig asfalt och på gångbanorna kan det bli direkt farligt för andra. Så man måste visa respekt där, beskriver han.
Har du några tips till blivande cyklister?
– Cyklar man till Järsö tycker man att man är jätteduktig, och det är man ju också, men sen kan man trappa upp mer och mer. Jag och min kusin började ju samtidigt, och har sporrat varandra genom att öka turerna hela tiden. Det där känner man bäst själv.

Inga undanflykter
Thorvald poängterar att det går att cykla var som helst.
– Bara vägarna är bra och det inte är för mycket grus kan man cykla.
Han är ett bra exempel på att människor som passerat 40-strecket utan någon som helst grundkondition, fortfarande har en chans.
– Det är aldrig för sent. Men man måste motivera sig själv och vara beredd på att träna mycket själv. Om man bestämmer sig att bara hänga med grannen, kanske man kommer på en massa gemensamma undanflykter, säger han och fortsätter:
– Det handlar ändå om att göra det för sig själv.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax