DELA

Testbilar på framtida motorbana

Den planerade motorbanan i Eckerö kan i framtiden bli testbana för bilar. Detta är nämligen en möjlig inkomstkälla, menar Danne Sundman, vd Ålands ring.
Danne Sundman säger att det finns intresse från både Sverige och riket om att arrangera tävlingar på Åland. Han är därför inte orolig över konkurrensen från de banor i Sverige som nu rustas upp.
– De bygger inga nya banor utan rustar upp gamla. Det finns en otrolig efterfrågan och många banor är fullbokade, säger han.
Med tanke på konkurrensen från framförallt de svenska banorna har den ekonomiska biten av projektet ibland ifrågasatts. Men Sundman säger att Ålands ring för diskussioner med olika investerare. Dock vill investerarna inte lämna några besked förrän alla tillstånd är klara.

Testbana i framtiden
Sundman kan dock bekräfta att det finns planer på att motorbanan skulle kunna fungera som testbana till fordonsindustrin. Men det gäller inte biltillverkarna utan underleverantörer som vill testa sina produkter. Företagen står själva för kompetensen och lånar egentligen bara banan.
– En sak vi kan sälja är det dåliga vädret, säger Sundman. Sedan gör de allt själva.
Visserligen finns det redan testbanor som bilindustrin använder sig av, men Sundman menar att att det rör sig om de stora biltillverkarna. I det här fallet gäller det mindre producenter i behov av verklig miljö.

Möjlighet att träna
Samtidigt som projektet letar investerare pågår andra förberedelser för fullt och Sundman tror att motorintresset på ön skulle må bra av en ny bana.
– Nu avvaktar vi en omdesign av banan för att ytterliggare anpassa oss till naturförhållandena. Parallellt väntar vi på säkerhetsföreskrifter från FIA. När vi fått de båda så har vi allt färdigt. Om anläggningen byggs kommer intresset att växa. Vi får nu en möjlighet att erbjuda en bana och det finns möjligheter att träna. De som kör endurance till exempel är väldigt ringrostiga när de är ute och tävlar eftersom de inte har någonstans att öva här hemma, säger Danne Sundman
Beslut om miljötillstånd väntas detta kvartal och Sundman hoppas att bygget kan ta fart i år.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax