DELA

Svensk modell för ny förening

SIMNING. Åländsk simning reformeras och får en ny förening i sommar.

Inspirationen kommer västerifrån.

– Vi har bestämt oss för att gå på den svenska simlinjen i vår verksamhet, säger Kjell Hansen.
IFK Mariehamns simsektion har förklarats vilande och ingen simträning bedrivs längre i Sunds IF:s regi.

I stället kommer all åländsk simning att samlas i den nya föreningen IFK Simning Åland när nästa säsong drar i gång i slutet av sommaren. Anmälningarna till de olika tränings- och motionsgrupperna har öppnat, och därefter startar verksamheten som ska föra åländsk simning framåt.

Modellen IFK Simning Åland väljer att använda sig av i sin träningsverksamhet har hämtats från Svenska simförbundet.

– Vi har bestämt oss på att gå på den svenska simlinjen och hämta kunskaper därifrån. Därför kommer upplägget bli helt annorlunda än det vi exempelvis haft i IFK Mariehamn. De olika träningsgrupperna får nya namn, och vi kör inte på med det gamla vanliga som varit i 25 år, säger Kjell Hansen.

– Det finns ett väl genomarbetat koncept i Sverige. De hade ett verksamhetskoncept från 1993 som kraftigt reviderades mellan 2009 och 2013, och då vill vi hämta kunskaper därifrån. Det känns fånigt att vi på Åland ska sitta och fundera på hur man organiserar en förening när det redan finns ett färdigt koncept. Finska simförbundet har inget motsvarande system, och skulle de ha det så är det på finska.

”Svensk simtradition”

 

IFK Simning Åland är således inte bara en ny förening. Arbetssättet markerar en nystart.

– Vårt gamla system levererade visserligen en del goda simmare, men när vi nu organiserar en ny förening vill vi köra på ett nytt koncept. Vi vore stora på oss om vi sa att vi kunde komma på något bättre själv än vad som tog Svenska simförbundet fyra års arbete att komma fram till. Sverige har dessutom haft väldigt fina simframgångar genom åren och har en stark simtradition.