DELA
Foto: Ida K Jansson

Formtest på hemmaplan

SIMNING. Klassiska Vikingsimmet lockade deltagare från såväl Finland, Sverige och Estland.

Men ett tjugotal åländska simmare stod sig väl i konkurrensen.

– Skönt att tävla på hemmaplan, även om vi inte toppade oss till den här tävlingen, säger Jenny Ek som simmade hem tio(!) medaljer.
Den åländska simsporten har inför den här säsongen samlats under gemensam flagg i nybildade föreningen IFK Simning Åland. I helgen ordnades den första internationella tävlingen i Mariebad under den nya organisationen då klassiska Vikingsimmet genomfördes under två intensiva dagar.

När krusningarna på vattenytan stillnat kunde Ålandssimmarna räkna hem en mängd medaljer i konkurrens med simmare från såväl Riket som Sverige och Estland. Storklubben RaisU från Reso kom med en manstark trupp med några av landets främsta simmare i de olika åldersklasserna. Från väst kom Stockholmsklubben Danderyd med flera simmare, men mest stack kanske Kappsimningsklubben Karpen ut som gjort den dryga 600 kilometer resan från skånska Perstorp till Åland för att tävla i Mariebad.

Öspelssimmaren Priit Aavik från estniska Ösel kom också till start i Vikingsimmet och matchades väl av ålänningen Gustav Carlsson i herrklassen.

Carlsson tävlar till vardags för Raision Urheilijat men har trappat ned på sin satsning på sistone. Trots det besegrade Carlsson Priit Aavik med nära sekunden på 100 fjäril där hans tid om 57,76 var en sänkning med nära sekunden av personbästat. På 50 meter fjäril fick esten revansch när han vann på 25,62, tre tiondelar före Gustav Carlsson. På 100 meter ryggsim var 22-årige Aavik ensam i klassen och kunde därmed ohotad kvittera ut ett guld utan konkurrens från den ett år äldre ålänningen.

– Det tycker jag personligen var en av helgens höjdpunkter att Priit kom hit och att Gustav tack vare det ställde upp i Vikingsimmet. Deras fajter var roliga att se, och Gustav höjde sig rejält på 100 fjäril med ett nytt personligt rekord, säger tävlingsledaren Kjell Hansen.

Bland hemmasimmarna märktes bland andra systrarna Jenny och Fanny Eks medaljskörd.

Jenny fick kliva högst upp på pallen hela fyra gånger, och tog även hem sex silver (varav ett kom i den mixade lagkappen på 8×50 meter frisim tillsammans med sju lagkamrater där RaisU:s förstalag med Gustav Carlsson i truppen vann).

Fanny Ek fick nöja sig med ett silver och två brons.

– Det stör mig lite att jag var så långt över mina ”pers” på 200 meter bröst och 200 rygg, även om det inte hade räckt till guld ändå. Att Jenny är före mig är jag van vid, en eloge till henne att hon klarar av att vara i toppen efter att ha simmat alla sträckor i helgen, säger Fanny Ek som liksom övriga hemmasimmare i Vikingsimmet fick ett tillfälle att känna på formen ganska tidigt in på säsongen.

– Vi siktar på DM i Eriksdalsbadet i Stockholm nu till helgen dit vi har bjudits in att delta. Vi är sex stycken som åker härifrån; jag, Jenny, Olivia (Weuro), Stella (Donning), Jessica (Lindholm) och Ellen (Woivalin).

Ålandssimmarna är inne i en ganska tung träningsperiod för tillfället.

– Ja, det är först i november vi börjat lätta på träningen inför FM och UMK och såna tävlingar. Just nu är vi inne i en ”köttarperiod” med mycket styrka och kondition, men det var ändå skönt att få tävla på hemmaplan och slippa fara iväg en helg, säger Jenny Ek som redan säkrat sina kvaltider till JFM och FM i Vasa i november.

– Målet är att förbättra mig från fjolårets 20:e-placering på 100 fritt på JFM, och sen vill jag ”persa” på 50 rygg. Det har stått still i ett och ett halvt år så det börjar bli dags.