DELA

Straffavgörande då Mästarcupen inleddes

ISHOCKEY. Spelmässigt bjöds publiken inte på något skönspel när Mästarcupen inleddes igår. Målmässigt började det lovande med mål redan efter 49 sekunder.
Det var ett fullsatt Islandia som igår såg matchen mellan Jokerit från Helsingfors och Luleå HC, som i år fick äran att inleda Mästarcupen. Publiken bestod till det mesta av neutrala åskådare som främst kommit för att njuta av högklassig hockey, men även mer hängivna anhängare till de båda lagen fanns i publiken.

Mål direkt
Nationalsångerna hade knappt hunnit klinga ut innan det första målet i föll. Jokerits landslagsforward Kim Hirschovits satte pucken i mål på passning av Mikko Jokela och Samuli Jalkanen. Glädjen blev dock inte alltför långvarig för helsingforslaget då Luleås Jesse Niinimäki kunde kvittera något turligt efter knappa sex spelade minuter.
Den första halvan av första perioden blev söndersliten av ett antal utvisningar och det var först mot slutet av matchen som spelet började löpa för de båda lagen. Efter spelade 16 minuter och 23 sekunder gjorde Hirschovits sitt andra mål för dagen då han återgav Jokerit ledningen.

Avgörande på straffar
Den andra perioden bjöd inte på något nämnvärt spelmässigt och inte heller några mål. Jokerit hade övertaget men Gusten Törnqvist i Luleå-målet spelade bra. I den tredje perioden jämnade spelet ut sig även om Jokerit fortsättningsvis hade ett litet grepp. Luleå kämpade och slet för en kvittering och lyckades faktiskt åstadkomma en sådan med endast 18 sekunder kvar av matchen. Målskytt lagkaptenen Anders Burström.
De två förlängningarna som följde bjöd inte på några mål och därför avgjordes matchen på straffar. Här var Jokerit det starkare laget och kunde därmed knipa bonuspoängen.

Tro på Luleå
Mästarcupen samlade som sagt en del supportrar till de båda lagen. En av dessa var Patrik Lindholm som stödde sitt Luleå matchen igenom.
– De höll jämnt med Jokerit, analyserar han det egna lagets insats efter den första perioden.
Trots att hans favoritlag är nederlagstippat i årets Elitserie vacklar inte Lindholm i tron på sitt lag.
– Jag tror på Luleå. Det spelar ingen roll hur det går, jag tror alltid på Luleå, förklarar han.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK