DELA
Foto: PRIVATHEMMAHOPP Frida Eriksson, Emma Pussinen, Nora Karlsson, Elsa Häger och Frida Granskog tävlar hemma i Bollhalla på lördag.

Stortävling i Bollhalla

GYMNASTIK. I helgen ordnar Mariehamns gymnastikförening sin årliga vårtävling i Bollhalla.

Den här gången kommer också elitgymnasterna i landslagslinjen till start.
Finsk gymnastik har två tävlingsinriktningar.

Dels de traditionella klasserna från nivå B till F, dels den så kallade landslagslinjen från nivå 2 till 5.

När Mariehamns gymnastikförening ordnar sin traditionella klasstävling i helgen hemma i Bollhalla finns elitgymnasterna i landslagslinjen för första gången representerade.

– Det är jätteroligt att tävlingen får den statusen. Vi försökte få hit landslaglinjen i fjol, men fick nej då. MGF är ute på ganska många tävlingar och deltar i läger, så vi är ganska synliga runtom i Finland. Det har säkert påverkat. Plus att många tycker det är roligt att åka till Åland och tävla. Klubbar från Åbo och Tammerfors kommer hit en dag tidigare för att träna med oss, till exempel, säger MGF:s verksamhetsledare Ylva Watkins.

– Kravet för att få hålla en tävling för landslaglinjen är att man ska ha en överdomare med den högsta utbildningen, och vi tar in en sån domare utifrån.

För att kunna byta till landslagslinjen måste en gymnast uppfylla vissa kriterier och svårighetsgrader på träning och tävling.

– Tanken är att de som vill satsa för att nå landslaget ska tävla på den linjen. De kör obligatoriska och lite svårare moment för att förbereda dem för nästa nivå, och det är lite mer styrt än i de vanliga tävlingsklasserna. Problemet är att många som bytt till landslagslinjen har blivit kvar på nivå två. Man behöver inte vara en sämre gymnast om man är i klass E eller F jämfört med vissa i landslagslinjen. Som vi ser det är det ingen idé att byta linje och harva på i klass 2, säger Ylva Watkins.

Hemmahopp

B-, C-, E- och F-klasserna avgörs på lördag medan D-klassen landslagslinjens tävlingar hålls på söndag. På den högsta nivån – klass 5 – kommer bara en gymnast till start: Anna-Maria Kyyhkynen från Tammerfors. Övriga landslagsgymnaster har just tävlat på NM och förbereder sig inför EM. I klass F har MGF två hemmahopp i Elsa Häger och Emma Pussinen. I nivån under tävlar Frida Eriksson, Frida Granskog och Nora Karlsson i kategori E.

Totalt är 135 gymnaster anmälda, att jämföra med ett 80-tal deltagare i fjolårets tävling.