DELA

Staffan Lindberg har OS i sikte

SEGLING. Om allt går vägen har vi en ålänning att följa under tv-sändningarna från OS i Peking. Staffan Lindberg satsar på att kvala in i en för honom ny båtklass.
– Det skulle kunna gå hur långt som helst, säger han om nysatsningen.
Redan för sex år sedan gjorde Staffan Lindberg en OS-satsning, då tillsammans med Jali Mäkilä. Men det blev aldrig några tävlingar i Sidney, utan nu tar han istället sikte mot de olympiska spelen i Peking 2008 tillsammans med Erkki ”Eki” Heinonen.
Då matchracing inte längre finns med på OS-schemat, sker satsningen i starbåtsklassen.
– Det var Eki som föreslog att vi skulle slå våra påsar ihop. Vi började kika på det redan i somras och har varit i Miami en månad nu i november och prövat på och sett om det skulle fungera. Och det kändes som det skulle kunna gå hur långt som helst, säger Lindberg.
I går höll seglarna presskonferens tillsammans med finska seglarförbundet som står bakom dem.
– De tror på vår satsning och vi får ett stöd från dem genom en bra tränare som vet hur båten fungerar. Det känns bra att ha dem i ryggen.

Annorlunda
Starbåten är en av världens största kappseglingsklasser där tävlingarna avgörs i tvåmanssegelbåtar med fock och storsegel. Klassen har funnits på det olympiska programmet sedan 1932.
– Det är en helt annan disciplin än matchracing. Här kan man tävla mot 100 båtar, vilket är lite mer än vad jag är van med. I matchrace kan det vara en, säger Staffan Lindberg.
I juli går VM i starbåt av stapeln i portugisiska Cascais. Det är där det gäller för Lindberg och Heinonen.
– Målsättning nummer ett där är att ta en kvalplats till OS för Finland.

Perfekt schema
I januari reser duon tillbaka till Miami på nytt för att träna och tävla. Senare på våren väntar Europa.
– Programmet är perfekt och passar vår uppladdning väldigt bra. Under våren är det bara en tourtävling i matcrace eftersom det är America’s Cup, då tränar vi i starbåten.
I helgen var Lindberg med sitt Alandia Sailing Team, AST, i London och seglade matchracing i JP Morgan Winter Challenge. Det blev en tredjeplats för teamet som den här gången också bestod av Nils Bjerkås, Martin Krite och Daniel Mattsson.
– Vi förlorade seminfinalen med 1–3 mot nyblivna världstvåan Ian Williams. Vi hade chansen och ledde tre av fyra race, så det var nära.

Win-win
På nästa års schema väntar hela 16 tävlingar, både i matchracing och i starbåt.
– Båda sker under AST, det bli två ben att stå på i teamet. Men jag tror att båttyperna kan hjälpa varandra och att det blir en win win-situation.
Lindberg har haft ett bra år med såväl VM-brons som EM-guld i matchracing. Nu återstår det att se om han kammar hem några medaljer av lika fina valörer i sin nya båtklass.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax