DELA

Spridda målsättningar bland åländska FM-deltagare

FRIIDROTT. Under veckoslutet arrangeras friidrotts-FM för fyra åldersklasser på olika håll i landet. Sammanlagt sex ålänningar deltar och målsättningarna varierar.
– Det är min sista säsong som junior så jag vill nog ha medalj, säger Erika Nordqvist som deltar i 22-åringarnas FM i Torneå.
I dag, fredag, inleds FM för 16- och 17-åringar i Tammerfors. Och i morgon startar FM för 19-åringar i Ylivieska samt FM för 22-åringar i Torneå.
I de sistnämnda tävlingarna deltar Andreas Henriksson och Erika Nordqvist. Åtminstone Henriksson har ingenting emot den långa resan.
– Nej, det blir roligt. Jag har inte varit så högt upp förut, säger Henriksson vars säsong så här långt har störts av skador.
Skador som fortfarande gör sig påminda.
– Jag måste ha foten tejpad i allt jag gör. Jag vet inte om det är så bra men jag kör mina rehabövningar, säger han.


Satsar på tresteg
Under helgens mästerskapstävlingar deltar Henriksson i tresteg och höjd. Själv tror han att hans största chanser till en bra placering finns i tresteget.
– Ansatsen har inte riktigt fungerat i tresteget men bitarna börjar fall på plats, säger Henriksson som vill hoppa över 14 meter i FM.
Hur det går i höjdtävlingen är Henriksson mer osäker på.
– Höjd är ett stort frågetecken, säger han.


Medalj målet
Till Torneå får Henriksson sällskap av Erika Nordqvist som skall springa 100 och 200 meter. Hennes fokus ligger på 200-meterstävlingen.
– 100 meter är liksom en bigren, säger hon.
Det är sista gången Nordqvist får delta i junior-FM och därför skulle hon gärna vilja återvända till Åland med en topplacering i bagaget.
– Det är min sista säsong som junior så jag vill nog ha medalj, säger Nordqvist som tror att hon kan uppnå sitt mål om formen är lika bra som i SFI-mästerskapen för tre veckor sedan där hon slutade tvåa på både 100 och 200 meter.


Fullspäckat
I 16-åringarnas FM deltar Lukas Mattsson och han har ett fullspäckat schema. Mattsson är nämligen anmäld till 100, 300 och 800 meter samt i höjd.
– Det blir fullt upp för mig, säger han.
Helgens FM-tävlingar är Mattssons första och därför är målsättningen ganska blygsam.
– Det är mitt första FM så jag åker nog dit lite för att se och lära, säger Mattsson som ändå hoppas på att prestera fina resultat.
– Det är bara göra att så bra som möjligt ifrån sig men det skulle vara roligt med något personligt rekord, säger Mattsson som får sällskap till Tammerfors av Victor Jansson som skall tävla på 100 och 300 meter.
I 19-åringarnas FM i Ylivieska deltar Hanna Wiss på 100 och 200 meter samt i längd och Jonathan Malmberg på 100, 200 och 400 meter.

Martin Portin

martin.portin@nyan.ax