DELA

Slaget om serietoppen

Var: WHA.
När: Lördag.
Tid: 20.30.

FOTBOLL. Förvänta er ett slagfält. Förvänta er en intensiv inledning med tuffa närkamper och högt tempo. Det förväntar sig nämligen Johan Carlsson.
Och då brukar det ju stämma.
– Att möta TPS borta och att möta dem hemma är två helt olika saker. Nu på hemmaplan är det helt och hållet på våra premisser, säger Carlsson.


Egentligen ställer IFK Mariehamn upp med ett helt nykomponerat innermittfält till i morgon. För senast mot MyPa spelade nämligen Johan Carlsson och Marcus Olofsson sin allra första match tillsammans på det centrala mittfältet.
Eller, den allra första matchen i ligan och den allra första matchen utan Mika Niskala bredvid sig. De spelade ju tillsammans mot Atlético Madrid och de har ju bildat ett tremannamittfält tillsammans med just Niskala.
Men ändå. Mot MyPa var det allra första gången i år som IFK spelade en ligamatch utan kapten Niskala på planen.
– Bara för att vi endast spelat tillsammans en gång tidigare betydde inte det att vi senast kände: Oj, nu måste vi lära känna varandra. Nej, det var enkelt och precis så som det ska vara, säger Carlsson.


Viktiga roller
Med andra ord. Det är inte alls något nykomponerat innermittfält som kommer till start mot TPS i morgon. Och om det uppstod några problem senast mot MyPa som berodde det mer på den stora planen än på avsaknaden av Niskala.
Kanske de inte hade så mycket boll men positionsspelet fungerade i alla fall klockrent. Och för två lagspelare som Carlsson och Olofsson är just den biten avgörande för spelet i övrigt.
– Det är ändå viktigt på en så stor plan med positionsspelet. Det låter tråkigt men jag blir galen om spelarna inte står rätt – men det gjorde vi i den matchen, säger Carlsson.
Och det är just laget som helhet de båda framhåller när de pratar om årets resultat i Tipsligan. Just nu en fjärdeplats och istället för tråkiga matcher i botten kämpar IFK om förstaplatsen i Tipsligan. Efter 19 omgångar.
– Alla vet sina roller, håller sig till det och gör ingenting annat, säger Olofsson. Och när alla gör sin grej till 100 procent är vi ett bra lag.


Lagets bästa
Just den biten är också nyckeln till IFK:s mittfältsspel. Visserligen många nya spelare men också spelare med rätt karaktär som verkligen tror på lagets spelidé. Och som också är villiga att lyssna
– Det var ganska enkelt att komma in i laget. Jag började med att spela med Mika som ju varit med länge i laget och som vet precis hur Pekka tänker. Han hjälpte mig i början och det tar ändå en viss tid att komma in i ett lag, säger Olofsson.
Det var också Olofsson som fick börja bredvid Niskala på det centrala mittfältet. Sedan fick Carlsson chansen och ett tag blev det nästan varannan match för dem bredvid Niskala. Och ibland spelade även alla tre.
Samtidigt ser Carlsson ingen större skillnad på vem av de tre som egentligen spelar. Visst, de har har helt olika kvalitéer men när allt kommer omkring handlar det centrala mittfältet om en enda sak – att tänka för lagets bästa.
Så förklarar i alla fall Carlsson det.


”Ett riktigt slag”
Och inte lär Johan Carlsson tänka annorlunda mot TPS på lördag. Snarare skruvas väl lagkänslan upp ett varv när en topplacering står på spel.
– Det pratas mycket om IFK:s fysiska och snabba spel. Men TPS har också fysiken så det lär bli ett riktigt slag. Det lag som vinner andrabollarna och närkamperna i början blir nog också det lag som vinner, säger Carlsson.
Men det finns även en annan viktig detalj. Att njuta. Att för en gångs skull inte behöva oroa sig för kvalstreck eller nedflyttningsstreck. Johan Carlsson har varit med tidigare och han vet att IFK spelar som allra bäst utan någon press.
Det vet även Olofsson.
– Jag känner ingen press och det känns ändå som om vi slår ur underläge med tanke på förra säsongen. Och det trots att vi har ett helt nytt lag. Men vi tar en match i taget och vi vet vår kapacitet, säger han.


Längtar till matchen
TPS då? Nog har de också visat upp sin kapacitet i år och när IFK spelade 0–0 mot dem i Åbo var TPS definitivt det bättre laget. Många löpningar, snabbt spel och farliga yttrar. Det är så TPS vill spela.
– Det slutade med att vi kastade oss hej vilt för att klara 0–0, så det finns en anledning till att vi klarade det. Men här hemma är det tuffare att möta IFK, säger Carlsson.
Då så, hur mycket längtar ni till morgondagens match?
– Väldigt mycket, säger Marcus. Jag hoppas på mycket publik och bra drag.
– 25.000 på läktaren…, inflikar Carlsson. Nej, men det skulle vara härligt om publiken sluter upp för att se hela Ålands lag vinna den här matchen.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax